În procesul de căutare a unui tratament pentru COVID-19 oamenii de ştiinţă din întreaga lume continuă să studieze două medicamente - clorochina şi hidroxiclorochina - pentru potenţialele lor efecte benefice în cazul COVID-19, potrivit CNN. Însă, pe măsură ce apar date noi cu privire la aceste cercetări, apar şi preocupări cu privire la eficacitatea şi siguranţa acestor medicamente atunci când sunt utilizate pentru a trata boala provocată de SARS-CoV-2.

La început, medicii au spus că aceste medicamente  ar putea fi eficiente în tratarea sau prevenirea COVID-19, dar apoi, în lipsa unor studii clinice ample, au  existat îngrijorări tot mai mari cu privire la impactul clorochininei şi al hidroxiclorochinei asupra inimii.

În Brazilia, clorochina nu se mai foloseşte, în Suedia, spitalele au fost avertizate cu privire la implicaţiile utilizării medicamentelor pentru COVID-19, iar, în SUA, asociaţiile de cardiologie au cerut medicilor să fie conştienţi de „potenţiale implicaţii grave” atunci când sunt utilizate pentru persoanele cu boli cardiovasculare existente.

În prezent, în SUA, nu există niciun tratament pentru COVID-19 aprobat, dar Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a emis o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru clorochină şi hidroxiclorochină în tratarea pacienţilor internaţi cu COVID-19.

„Într-o lume mai bună, dacă nu am fi atât de panicaţi cu privire la acest virus, am aştepta şi am vedea dacă aceste medicamente au altă valoare", a spus Paul Offit, medic curant în Divizia de boli infecţioase la Spitalul de Copii din Philadelphia.

„Hidroxiclorochina a fost folosită foarte extensiv pentru tratamentul lupusului, mai ales în ţările mai dezvoltate. Dar există această preocupare reziduală, care poate duce la probleme ale inimii", a spus dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Vanderbilt University School of Medicine, în Nashville.

Dr. Stephen Hahn, din cadrul Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA, a declarat, în cursul unei apariţii la „Fox & Friends”, marţi dimineaţă, că încă există câteva întrebări la care trebuie să se răspundă, referitoare la siguranţa şi eficacitatea medicamentului hidroxiclorochină, ca tratament posibil pentru COVID-19.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat luni că aşteaptă „cu nerăbdare” rezultatele studiilor care evaluează utilizarea clorochinei şi a hidroxiclorochinelor ca  posibile opţiuni de tratament pentru COVID-19, mai ales că medicamentele sunt deja folosite neoficial pentru a trata unii pacienţi din anumite ţări. „Comunitatea medicală şi cea a cercetătorilor iau cu adevărat în calcul potenţialul  hidroxiclorochinei şi clorochinei ca tratament", a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Sănătate din cadrul OMS.