Aproximativ 6.000 de experți SIDA se reunesc la Paris, începând de duminică, pentru a face bilanțul progreselor înregistrate în cercetare în vederea identificării unor modalități indirecte de luptă contra virusului HIV, până la eradicarea acestuia sau până la găsirea unui vaccin.

Programul Națiunilor Unite privind HIV/SIDA, UNAIDS, atrage atenția asupra evoluțiilor din Europa de Est și din Asia Centrală, singurele regiuni din lume unde infecțiile cu HIV și decesele cauzate de SIDA sunt în creștere. Se estimează că 42% din infecțiile din aceste regiuni sunt cauzate de acele contaminate folosite pentru injectarea drogurilor.

UNAIDS a anunțat joi că procentul persoanelor cu HIV care au acces la tratament medical a depășit 50% pentru prima dată, iar numărul anual al celor care mor din cauza SIDA s-a redus la aproape jumătate, de la 1,9 milioane la 1 milion, între 2005 și 2016. În Africa de Sud și de Est au fost înregistrate cele mai drastice îmbunătățiri, în contextul în care numărul anual de noi infecții a scăzut cu 29% din 2010 și numărul anual de decese cauzate de SIDA a scăzut cu 42%. În aceste două regiuni din Africa, speranța de viață a crescut cu 10 ani în ultimul deceniu.

 

Eradicarea completă a virusului, foarte dificilă

Astăzi, cercetarea în domeniul SIDA se concentrează pe identificarea unor modalități prin care virusul să rămână în stare latentă cât mai mult timp posibil, cu ajutorul a cât mai puține medicamente și cu efecte secundare reduse, dar și prin îmbunătățirea mijloacelor de prevenție.

„Eradicarea completă a virusului din corpul unui pacient este foarte dificilă, dacă nu imposibilă”, a declarat Anthony Fauci Justice, director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), organism public pentru cercetare din SUA. „De aceea ne concentrăm în principal pe remisia fără antiretrovirale”, a precizat specialistul.

Costul unui an de tratament în țările sărace variază de la 75 de euro de persoană și până la 1.000 de euro în cazurile în care medicamentele de primă linie nu sunt eficiente, pe fondul unei rezistențe dezvoltată de virus.

„Nu ne putem permite să continuăm să finanțăm o epidemie de asemenea proporții”, a avertizat Linda-Gail Bekker, cercetătoare în cadrul Centrului HIV Desmond Tutu (Africa de Sud) și președinta Societății Internaționale SIDA, care organizează conferința ce are loc între 23 și 26 iulie la Paris — locul în care oamenii de știință au identificat în laborator virusul responsabil de SIDA, în 1983. „Dacă am putea reduce numărul de persoane care au nevoie de tratament prin remisie, ar fi fantastic”, a adăugat ea.

Această „remisie funcțională” nu reprezintă însă un leac definitiv — HIV rămâne în corp, dar este atât de slăbit încât nu se mai poate nici multiplica și nici transmite unei alte persoane pentru o perioadă lungă de timp, chiar și în absența tratamentului administrat zi cu zi.

În prezent, persoanele seropozitive trebuie să ia în fiecare zi medicamente antiretrovirale, remedii apărute în anii '90 și care au revoluționat viața pacienților. Însă, acestea prezintă încă multe efecte secundare nedorite (diaree, mâncărimi, greață, dureri de cap...), iar furnizarea de tratamente milioanelor de pacienți implică unele costuri foarte mari.

 

Sursa: Agerpres