Tulburările menstruale de care se plâng o parte dintre femeile care s-au vaccinat anti-COVID sunt, cel mai probabil, o coincidenţă, arată experţii britanici. Precizarea vine după ce peste 4.000 de persoane de sex feminin din Marea Britanie au raportat, post-vaccinare, probleme de acest gen.


Experţii de la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) din Marea Britanie arată că multe femei prezintă tulburări menstruale, în diverse momente de-a lungul vieţii, iar faptul că ele survin după vaccinare este o pură întâmplare, arată publicaţia Sky News.

Faptul că numeroase femei de 20 şi 30 de ani aleg să se vaccineze şi apariţia tulburărilor incriminate sunt evenimente care coincid, fără o legătură cauzală, arată experţii.

Publicaţia The Sunday Times scria, la jumătatea lunii mai, că 2.734 femei trimiseseră mesaje către Agenţia britanică a medicamentului (MHRA), legate de tulburările menstruale percepute ca un efect secundar al imunizării cu serul dezvoltat de  AstraZeneca, 1.158 – după vaccinarea cu serul Pfizer şi 66 – după imunizarea cu serul Moderna. Majoritatea au indicat sângerări mai abundente ca de obicei.

Dr. Sue Ward, vicepreşedinte în domeniul educaţiei al RCOG, a spus că va susţine colectarea de informaţii suplimentare în acest domeniu, pentru a înţelege fenomenul. Un coleg de-al ei a subliniat că tulburările menstruale nu au nicio legătură cu îngrijorările privind vaccinarea şi fertilitatea, şi că nu există nicio dovadă că imunizarea ar afecta fertilitatea.

 

Oncolog