În perioada 1 – 4 iunie 2023, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediţie a Conferinţei naţionale FABC, cu tema „Ziua supravieţuitorilor de cancer”. Cu această ocazie, a anunţat că, pentru neimplementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNPCC), va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va organiza proteste în stradă.


Conferinţa naţională s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de pacienţi si aparţinători din cele 22 de asociaţii membre FABC şi 27 de speakeri.

„Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului sănătăţii”, se arată într-un comunicat FABC. „Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu. Înainte de legiferare, actul  a stat în transparenţă 5 luni, timp în care, dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, se mai adaugă.

Acţiunea pentru dezvoltarea şi intrarea cât mai curând în vigoare al Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susţinut oferă garanţii cetăţenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate, a declarat conf. dr. Diana Loreta-Păun, consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială.

„După cum ştiţi, preşedintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esenţiale nesatisfăcute care împovărează de atâţia ani viaţa pacienţilor. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranţă pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a continuat conf. dr. Diana Loreta-Păun.

Ziua Supravieţuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieţii, a ţinut să sublinieze declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiullui Medicilor din România.

„Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Naţional de cancer, am intrat trup şi suflet ştiind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan. În Statele Unite ale Americii am învăţat că schimbarea o fac oamenii, şi de aceea consider că împreună putem reuşi implementarea acestui plan”, a spus prof. dr. Daniel Coriu.

Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNPCC), acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat. Vor urma proteste în stradă, se mai subliniază în comunicat.

„FABC nu va mami permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacineţilor cu cancer din România!”, se mai afirmă în document. „Ne-am săturat să pierdem 20.000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile, şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO”.

Reprezentanţii FABC au ţinut să-i mulţumesc preşedintelui ţării, Klaus Iohannis, care a donat Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, obţinut în Germania.

 



Oncolog