Facebook, în colaborare cu Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, lansează funcţia Donări de sânge, care are drept scop creşterea donărilor de sânge în România.


Din 29 septembrie, toţi utilizatorii Facebook din România cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani se vor putea înscrie pentru a primi notificări despre posibilităţile de donare, din amplasamentele aflate în apropiere. Centrele validate vor putea face postări despre nevoile de sânge, iar acestea vor fi distribuite către persoanele care utilizează funcţia respectivă, se arată într-un comunicat.

Din 2017, de la lansarea funcţiei, peste 100 de milioane de persoane din mai mult de 35 de ţări s-au înscris pe Facebook, pentru a primi notificări despre posibilităţile de donare.

Dr. Violeta Oancea, Directorul General al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, a declarat: „Contextul epidemiologic actual face ca numărul donatorilor de sânge şi plasmă să fluctueze, aspect ce influenţează în mod direct predictibilitatea asigurării cu sânge şi componente din sânge a spitalelor şi, implicit, salvarea de vieţi omeneşti. (...) Existenţa celor 44 de Centre de donare pe tot teritoriul României presupune raportarea la situaţii geografice şi demografice diferite, iar aici Facebook ne va oferi un ajutor important având în vedere şi dezvoltarea tehnologiilor digitale. Practic, informaţia noastră va ajunge la persoanele care se înscriu în profilul donatorului printr-un efort minim, cu beneficii pe care ni le dorim să fie cât mai mari”.

Jacob Turowski, Head of Public Policy la Facebook, pentru Europa Centrală şi de Est, a ţinut, la rândul său, să sublinieze: „Scopul platformei noastre este standardizarea procesului de donare şi încurajarea oamenilor să doneze. Donatorii voluntari sunt esenţiali în realizarea unei rezerve de sânge, însă în multe ţări oamenii nu deţin informaţii despre când, unde şi cum pot dona”.

 

Oncolog