Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României şi parlamentarilor, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România arată că profesioniştii din sistemul public de sănătate au nevoie urgentă de sprijin, recunoaşterea eforturilor depuse în actualele condiţii şi acordarea drepturilor legitime.


„Vă solicităm să conştientizaţi situaţia critică în care se află aceşti oameni! În locul sprijinului pe care-l aşteaptă în mod firesc de la dvs., profesioniştii din sănătate sunt trataţi cu indiferenţă şi lipsă de respect. Resursele necesare sunt deseori substituite de promisiuni deşarte. Ajutorul este înlocuit de ameninţări. Capacitatea lor de dedicare acestui efort supraomenesc este continuu subminată de dispreţul pe care-l arătaţi faţă de drepturile lor legitime”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Epuizării profesionale generată de pandemie i se adaugă lipsa de speranţă cauzată de indiferenţa dvs. faţă de soarta acestor lucrători. Nu poate exista speranţă atâta timp cât lipseşte dialogul. (...) Vă solicităm să nu uitaţi că lupta împotriva pandemiei a mobilizat profesioniştii din sănătate să lucreze cu mult mai mult decât sunt plătiţi”, continuă documentul.

Această situaţie nu poate dura la infinit, arată reprezentanţii Federaţiei, care subliniază că lucrătorii din sistemul de sănătate sunt lipsiţi de drepturile salariale legitime, în contextul unui efort tot mai mai mare şi a unei inflaţii accentuate.

„Sistemul public de sănătate are în continuare nevoie ca profesioniştii să-şi desfăşoare activitatea profesională la nivelul maxim posibil. În egală măsură, profesioniştii din sănătate au nevoie de tot sprijinul posibil pentru a duce la îndeplinire această misiune. Acordarea drepturilor salariale legitime este o formă importantă de sprijin. Respectul societăţii faţă de sacrificiile lor constituie o altă formă de susţinere”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

 

Ginecologia (1)