În 2022, Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, a evaluat situaţia contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele medicale din unităţile sanitare din România.


Analiza realizată în peste 200 de unităţi sanitare a evidenţiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale ATI nu deţin contracte de service şi mentenanţă, se arată într-un comunicat.

„La scurt timp după această evaluare, Ministrul Sănătăţii a demarat procedurile necesare pentru asigurarea finanţării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătăţii în cadrul programului Acţiuni Prioritare – ATI”, se mai arată în document.

Modificarea legislativă asigură o finanţare directă pentru aceste servicii şi reglementează o serie de aspecte privind calitatea şi siguranţa actului medical - prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125.

„Siguranţa pacienţilor şi a actului medical reprezintă o prioritate pentru mine ca ministru. În urma analizei realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislaţia care reglementează finanţarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităţilor sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcţională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

 

Alergologia