Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită „încă o dată” Ministerului Sănătăţii ca pastilele de iodură de potasiu să fie eliberate direct în farmacie, fără prescripţie medicală, iar urmărirea eliberării pe CNP să se facă prin intermediul unei platforme digitale simple, create în regim de urgenţă de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).


„Solicităm încă o dată Ministerului Sănătăţii să creeze împreună cu Serviciul Telecomunicaţii Speciale un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu”, se arată într-o postare, pe pagina de Facebook a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Crearea unui astfel de site durează maximum o oră. Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgenţă a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea siteului creat de STS”, se mai spune în postare.

Într-un comunicat anterior, reprezentanţii FNPMF lansaseră următorul avertisment:

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale (...)”

Reprezentanţii Federaţiei atenţionau că reţetele nu pot fi trimise pe WhatsApp sau pe e-mail şi că este necesară prezenţa fizică la cabinet.

În cea mai recentă postare, reprezentanţii FNPMF arată că solicitărilor lor de digitalizare a distribuţiei iodurii de potasiu s-au lovit de un nou refuz. La solicitarea Europa FM, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că, şi în situaţia în care s-ar crea platforma, cetăţenii tot ar trebui să treacă pe la medic, fiindcă iodura de potasiu, ca şi antibioticele, nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

 



Farmacist