Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii (SRSVPS), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), cu susţinerea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), au lansat Forumul Român Pro-Vaccinare.


Iniţiativa doreşte să contribuie la conturarea şi implementarea celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea, promovarea şi aplicarea strategiilor de prevenţie prin vaccinare în România, se arată într-un comunicat.

Forumul este o platformă de dialog ce îsi propune să reunească într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanţi ai societăţilor medicale şi asociaţiilor de pacienţi, ai industriei farmaceutice, membri ai comunităţii academice şi de cercetare, autorităţi centrale şi locale şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale.

„E nevoie de o schimbare de paradigmă în politicile de vaccinare. În egală măsură trebuie să lucrăm la creşterea credibilităţii în favoarea vaccinării. În acest sens ne dorim să creăm mai multă vizibilitate pentru profesioniştii din sănătate si să diminuăm impactul fenomenului antivaccinare în România”, a declarat prof. dr. Victoria Aramă, preşedinte al Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii (SRSVPS).

„Mesajele SNMF au fost întotdeauna ferme în direcţia pro-vaccinării. Luptăm cu acest curent antivaccinist de ani de zile şi încercăm să educăm populaţia României cu argumente pro-vaccinare. Din păcate, în prezent nu exista măsuri punitive pentru medicii care promovează antivaccinarea, de aceea credem că soluţiile şi aceste măsuri punitive trebuie să vină de la CMR. Suntem convinşi şi avem date clare care atestă că vaccinarea este singura care poate duce la oprirea acestei pandemii”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, preşedinte, Societatea Naţională de Medicina Familiei – SNMF.

„Forumul Român Pro-Vaccinare este un apel deschis la acţiune şi direcţii comune. Prin soluţiile găsite şi promovate împreună, sub umbrela Forumului, vrem să contribuim la asigurarea stării de sănătate a populaţiei şi la creşterea speranţei de viaţă a românilor, simultan cu contribuţia la creşterea sustenabilităţii sistemului sanitar naţional. Ne vom concentra eforturile pe creşterea aderenţei la vaccinare si pe găsirea de soluţii pentru îmbunătaţirea accesului la vaccinuri şi vaccinare pentru intreaga populaţie, pe tot cuprinsul ţării. În context, constituirea unui grup tehnic consultativ naţional privind vaccinarea care să asigure consultanţă pentru formularea şi implementarea strategiilor de vaccinare în România sau, mai concret, introducerea vaccinurilor în sistemul naţional de rambursare sunt teme de actualitate pe care dorim să le aducem pe masa de discuţii a Forumului. Vaccinarea pe tot parcursul vieţii reprezintă un element esenţial în păstrarea sănătăţii pe termen lung a populaţiei. Este un fapt real demonstrat, care salvează vieţi!”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM

Forumul Român Pro-Vaccinare îşi propune să devină un partener de încredere pentru autorităţi şi o sursă de expertiză tehnică şi ştiinţifică sigură, în procesul de elaborare a politicilor publice pro-vaccinare, având ca scop creşterea nivelului de conştientizare cu privire la  importanţa şi beneficiile vaccinării şi îmbunătăţirea accesului la vaccinuri şi vaccinare pentru populaţia din România.

În acest sens, Forumul doreşte să abordeze vaccinarea atât în contextul generat de pandemia COVID-19, cât şi din perspectiva promovării vaccinării populaţiei pe tot parcursul vieţii.

„Prioritizarea imunizării prin vaccinare pe tot parcursul vieţii este o oportunitate valoroasă de a îmbunătăţi sănătatea populaţiei generale, de a consolida sustenabilitatea sistemului de sănătate şi de a contribui la asigurarea prosperităţii economice”, se mai arată în comunicat.

Printre cei care au luat cuvântul la evenimentul de lansare a Forumului s-au numărat: Sibilia Quilici, director executiv, Vaccines Europe; Oxana Domenti, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la UE; Giovanni Rezza, director, Departamentul de Boli Infecţioase din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din Italia (ISS); prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedinte, Societatea Română de Microbiologie (SRM), membru fondator Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii (SRSVPS); col. dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedinte, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV); dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte, Societatea Naţională de Medicina Familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF; conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administraţia Prezidenţială, Departament Sănătate Publică; Radu Gănescu, preşedinte Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi George Roman, director programe Salvaţi Copiii România.

 

ORL