Un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat în Franţa, la un bărbat rezident în regiunea pariziană. Imunologul Jean-Francois Delfraissy a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în ţara sa până la sfârşitul lunii ianuarie.


Bărbatul care a fost depistat pozitiv se întorcea dintr-o călătorie în Nigeria, a anunţat Agenţia regională franceză de sănătate (ARS), preluată de AFP şi Agerpres.

Bărbatul nu era vaccinat împotriva COVID-19 şi nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion.

Şi soţia sa, care l-a însoţit în călătorie, nici ea vaccinată, a fost testată pozitiv. „În prezent se realizează o secvenţiere, pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron”, a precizat ARS. Cuplul a rămas în izolare.

Franţa a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, care vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene.

Jean-Francois Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific COVID-19, a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar că între timp Crăciunul poate fi sărbătorit în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta. În opinia sa, „adevăratul inamic” este încă în continuare varianta Delta, la originea celui de-al cincilea val pandemic.

Şi SUA au anunţat un prim caz de infectare cu Omicron, la un cetăţean vaccinat care revenea din Africa de Sud, relatează AFP.

 

Psihiatru (2)