Obiectivul noului proiect este să crească, să adapteze şi să îmbunătăţească serviciile de testare comunitare pentru HIV şi hepatite virale. Proiectul va contribui şi la informarea membrilor comunităţii cu privire la serviciile specializate de testare şi a celor de îngrijire pe termen lung.


Proiectul face parte dintr-un program amplu, care se desfăşoară în Europa şi Asia Centrală, intitulat Community Led and Based HIV Services – Key to Ending the HIV Epidemic, implementat de Reţeaua COBATEST, împreună cu AIDS Action Europe şi LILA Milano, se arată într-un comunicat. Fundaţia Baylor Marea Neagră beneficiază, pentru derularea acestui proiect, de o finanţare acordată de Deutsche Aidshilfe în numele AIDS Action Europe (DAH/AAE).

 „Diagnosticarea timpurie este esenţială pentru atingerea obiectivului de oprire a transmiterii infecţiilor cronice. Autotestarea pentru HIV şi hepatitele virale B şi C permite fiecărei persoane să preia controlul asupra stării de sănătate. Procedeul încurajează un număr mai mare de persoane să îşi verifice statusul serologic, în condiţiile în care acesta se poate desfăşura într-un mediu familiar, fără ca prezenţa personalului medical să fie necesară”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Autotestarea este o opţiune suplimentară, un prim pas în demersul de aflare a statusului fiecăruia, nu un înlocuitor al testelor existente.

„Procedeul reprezintă o schimbare de paradigmă în termeni de fezabilitate, acceptabilitate, utilizare, şi este şi normal să fie aşa de vreme ce populaţia generală are acces la un număr în creştere de dispozitive medicale de autotestare pentru diferite afecţiuni (boli cu transmitere sexuală, infecţii urinare, gripă, COVID-19) sau stări (teste de sarcină)”, adaugă Ana-Maria Schweitzer.

Autotestarea este însoţită şi de o campanie de informare pornind de la un set de informaţii clare şi concise, care să crească gradul de conştientizare şi cererea. Datele colectate de OMS cu privire la autotestare sunt încurajatoare, arătând că extrem de rar autotestele pot fi folosite greşit, mai arată directorul fundaţiei.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul hepatitei B (VHB) şi virusul hepatitei C (VHC) reprezintă ameninţări majore pentru sănătatea publică, fiind înregistrare anual aproximativ 4,5 milioane de infecţii noi (1,5 milioane fiecare) şi 1,8 milioane de decese (680.000 provocate de infecţia cu HIV, 820.000 cu virusul hepatitic B şi 290.000 cu virusul hepatitic C), conform unui studiu publicat în decembrie 2022. Deşi cunoaşterea statusului serologic este esenţială pentru intervenţiile de prevenire a infectării, a accesului la tratament, doar 84% dintre persoanele cu HIV, 10% cu hepatită cronică B şi 21% cu hepatită cronică C îşi cunosc starea.

„Cifrele, aşa cum vedem, continuă să fie îngrijorătoare. Testarea voluntară a devenit pentru foarte puţine persoane o prioritate de sănătate. Proiectul lansat la începutul anului ne permite să aducem autotestarea pentru HIV şi hepatitele B şi C în judeţul Constanţa, extinzând adresabilitatea programului nostru de diagnosticare a infecţiilor cronice. În ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19, am constatat o scădere semnificativă a numărului de persoane testate la nivel naţional – cu aproximativ o treime”, a spus Mihaela Bogdan, director de proiecte.

Este necesar ca testarea/autotestarea pentru HIV şi hepatite virale să fie încurajată.

„Estimăm că accesul la autotestare va contribui la creşterea numărului de persoane testate în general şi, prin extensie, la serviciile de prevenire şi tratament. Autotestările HIV pot elibera resurse importante atunci când sunt folosite în centrele de testare. La Fundaţia Baylor Marea Neagră, resursele umane şi materiale permit programarea a 60 de persoane în fiecare săptămână. Acestora li se mai adaugă grupurile organizate pe care le testăm cu laboratorul mobil, în mediul rural”, explică Mihaela Bogdan.

 



Ginecologia (1)