Fundaţia Baylor Marea Neagră comunică rezultatele celui mai recent studiu privind stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV în Constanţa.


„Am iniţiat acest studiu deoarece informaţiile cu privire la stigmatizare şi discriminare HIV în România sunt limitate şi sunt foarte mulţi ani de când nu s-a mai făcut o evaluare a nivelului de stigmatizare percepută, dar şi de discriminare trăită de persoanele care trăiesc cu HIV”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, citată într-un comunicat.

Un studiu anterior publicat de ARAS, în 2007, arăta că până la 52% dintre persoanele care trăiesc cu HIV erau discriminate.

„Care este situaţia în prezent şi cum ar putea aceste informaţii să ne ajute să ne adaptăm serviciile la nevoile curente ale pacienţilor? Acestea au fost întrebările care au justificat iniţierea primului studiu pe stigmă şi discriminare al fundaţiei Baylor Marea Neagră”, se arată în comunicat.

La studiu au participat în mod voluntar 95 de persoane care trăiesc cu HIV şi care primesc servicii de la fundaţia Baylor. Majoritatea pacienţilor a răspuns că nu s-au simţit stigmatizaţi şi discriminaţi în ultimele 12 luni, însă rămâne un procent de 20% dintre pacienţi care simt că sunt trataţi diferit, şi de 23% care pot raporta situaţii în care efectiv au fost defavorizaţi din cauza diagnosticului de infecţie cu HIV.

Mai precis, 40% au fost discriminaţi de prieteni, 35% de personalul medical care nu tratează HIV în mod obişnuit (de exemplu, la serviciile de medicina muncii sau la maternitate), iar restul au fost discriminaţi pe internet (29%) sau de angajaţi din sistemul public (18%).

Un alt aspect relevat de studiu este faptul că pacienţii se feresc să fie văzuţi atunci când vin la clinica HIV pentru medicamente şi îngrijire.

Pacienţii au fost consultaţi şi cu privire la măsurile care ar putea reduce discriminarea în societate, iar aceştia recomanda următoarele:

  • Campanii naţionale de informare despre transmiterea HIV – 52 %;
  • Să fie mereu păstrate secretul profesional şi confidenţialitatea despre persoanele cu HIV de către angajaţii diverselor instituţii – 58,67%;
  • Toate persoanele care trăiesc cu HIV să fie învăţate cum să se apere dacă sunt nedreptăţite sau tratate rău – 53,33%;
  • Să existe căi uşor de folosit de către persoanele cu HIV pentru a depune plângeri dacă le sunt refuzate anumite servicii din cauza diagnosticului – 42,67%.

„Remarcăm faptul că stigmatizarea şi discriminarea au scăzut în ultimii 15 ani, dacă ne raportăm la datele anterioare, (...) totuşi peste 20% dintre pacienţi tot mai trec prin experienţe nu doar neplăcute, dar şi traumatizante. (...) Rezultatele studiului nostru pot îndruma autorităţile şi factorii de decizie în prioritizarea acţiunilor antistigmă şi discriminare”, a conchis Ana-Maria Schweitzer.





Alergologia