Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi a primit cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului, echipament achiziţionat printr-un program derulat cu fonduri de la Banca Mondială.


Echipamentul medical a fost adus la Spitalul Judeţean, specialiştii au început deja montarea în cel de-al doilea buncăr al unităţii medicale, iar apoi vor urma activităţile de calibrare, testare şi autorizare, se arată într-un comunicat al Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, preluat de Agerpres

Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, fiind dotat cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale.

„La Galaţi se află unul dintre puţinele centre medicale din ţară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării. În curând vom inaugura şi singurul centru din regiunea noastră de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT. Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc şansele de vindecare, acţionând precis doar asupra tumorii”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

De la punerea în funcţiune a primului accelerator liniar de particule, au fost trataţi peste 1.800 de pacienţi, a mai arătat Fotea, şi au fost realizate aproximativ 25.000 de şedinţe de radioterapie pentru bolnavi din toată regiunea.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor şi a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri obţinute prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii.

Sursă foto: Facebook Costel Fotea

 

Alergologia