O echipă de cercetare din Germania susţine că a găsit cauza rarelor tulburări de coagulare apărute după vaccinarea cu produsele AstraZeneca şi Johnson & Johnson, şi crede că serurile pot fi optimizate, pentru a preveni reacţiile nedorite.


Rolf Marschalek, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, unde, din luna martie, se fac studii despre tulburările de colagulare produse de vaccinarea anti-COVID, arată că cercetările sale au indicat o posibilă cauză, arată Financial Times. Cheia sunt vectorii de adenovirus, folosiţi de ambele seruri pentru a trimite, în celulele de la locul administrării, instrucţiunile genetice ale proteinei spike a SARS-CoV-2.

Mecanismul de livrare face ca secvenţa genetică a ADN-ului proteinei spike să ajungă şi în nucleul celulei umane, nu doar în lichidul intracelular.

Odată ajunse în nucleu, anumite părţi ale proteinei spike se combină sau se divizează, creînd versiuni mutante, care nu se pot ataşa de membrana celulară, unde are loc imunizarea. Proteinele mutante produc, în organism, cheaguri de sânge – un caz la circa 100.000 de persoane, arată Marschalek.

Spre comparaţie, vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager trimit materialul genetic al proteinei spike în lichidul intracelular şi nu penetrează nucleul.

Profesorul Rolf Marschalek crede că situaţia se poate remedia dacă cei care au dezvoltat vaccinul pot modifica secvenţa genetică care programează proteina spike, împiedicând-o astfel să se divizeze.

Laboratorul Johnson & Johnson l-a contactat deja pe cercetătorul german, pentru a găsi căi de a-şi optimiza serul şi de a împiedica astfel viitoare reacţii adverse.

Sunt însă şi oameni de ştiinţă care susţin că teoria lui Marschalek este una din multele vehiculate în ultima perioadă, şi că cercetătorul ar trebui să prezinte mai multe dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

 

 

Alergologia