Germania, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, mizează pe o autorizare în UE a vaccinului împotriva COVID-19 al Pfizer/BioNTech - aprobat în mai multe state, între care Regatul Unit, Statele Unite şi Canada – „înainte de Crăciun”, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii Jens Spahn, în contextul în care autorităţile europene au evocat până acum o decizie, cel mai tâziu la 29 decembrie, relatează AFP.


UPDATE. La insistenţa Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat marţi că s-ar exprima în 21 decembrie - cu o săptămână mai devreme - cu privire la vaccinul Pfizer/ BioNTech, deschizând calea unui posibil debut al vaccinărilor înainte de finalul anului. 

„Obiectivul este să se primească autorizarea înainte de Crăciun. Noi vrem să începem vaccinarea înainte de sfârşitul anului”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul, potrivit News.ro, care citează publicaţia „Bild”. Potrivit acesteia, serviciile Angelei Merkel şi Ministerul german al Sănătăţii din Germania exercită presiuni asupra Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) ca aceasta să valideze vaccinul până la 23 decembrie, şi nu până la 29 decembrie. Ziarul citează surse apropiate Guvernului Merkel.

„Toate datele BioNTech sunt disponibile, iar Regatul Unit şi Statele Unite au aprobat deja vaccinul. O examinare a datelor şi o aprobare a EMA ar trebui să aibă loc cât mai rapid posibil. Este vorba despre încrederea în capacitatea UE de a acţiona”, avertiza Jens Spahn.

Între timp, alte ţări - Canada, Singapore, Bahrain - şi-au lansat deja campaniile de vaccinare.

Berlinul este cu atât mai iritat, cu cât vaccinul a fost dezvoltat de o întreprindere germană, BioNTech, iar Germania este dur afectată de al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Guvernul Merkel a decis să impună o izolare parţială a populaţiei începând de miercuri până la 10 ianuarie.

EMA, cu sediul în Olanda, deliberează în prezent cu privire la autorizarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19.

Agenţia a fost, săptămâna trecută, ţinta unui atac cibernetic în care au fost piratate documente cu privire la Pfizer şi BioNTech.

ORL