În septembrie anul trecut, guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis, care a impus vaccinarea obligatorie nu doar a angajaţilor sanitari, ci şi a tuturor persoanelor de peste 60 de ani din Grecia, a suspendat salariile pentru aproximativ 6.500 de profesionişti din domeniul medical care au optat să nu se imunizeze.


Angajaţii din domeniul sănătăţii publice care nu se vaccinează până la data de 31 martie vor fi concediaţi, a declarat ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris. Declaraţia a fost făcută pentru postul privat de televziune SKAI, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Decizia de a-i concedia definitiv pe angajaţii nevaccinaţi, indiferent dacă au trecut sau nu prin boală, a fost luată după o perioadă în care Grecia a înregistrat o medie de 100 de decese pe zi, într-o ţară care numără 10,7 milioane de locuitori şi al cărei sistem medical se află sub presiune, cu un număr ridicat de pacienţi intubaţi şi cu rate înalte de spitalizare.

Recent, a intrat totuşi în vigoare flexibilizarea unei serii de măsuri antiepidemice: restaurantele nu vor mai fi nevoite să închidă la miezul nopţii, iar muzica este permisă în baruri şi în discoteci.

Ministrul Thanos Plevris a justificat vineri decizia de a relaxa acele restricţii prin scăderea numărului zilnic de infectări şi a echilibrului dintre internări şi externări.

Pe 7 februarie, va intra în vigoare în Grecia măsura prin care certificatul de vaccinare expiră după şapte luni de la cea de-a doua doză de vaccin, dacă nu se efectuează şi doza booster.

 

Alergologia