COVID-19, la fel ca şi cancerul, este un diagnostic ameninţător de viaţă. Clinica de Psiho-Oncologie „Lidia Stoica” îşi extinde, astfel, aria de suport, venind şi în sprijinul persoanelor care se confruntă cu acest diagnostic sau care trăiesc experienţa COVID-19 prin natura profesiei lor.

Clinica de Psiho-Oncologie „Lidia Stoica” (www.lidiastoica.ro) se alătură celor care vor să sprijine personalul medical aflat în linia întâi a luptei împotriva coronavirusului. Studiile arată că participarea la un grup de suport psihologic este foarte eficientă în reducerea efectelor pe care un astfel de diagnostic, precum COVID-19, îl are asupra unei persoane.

Astfel, prin campania demarată de Clinica de Psiho-Oncologie „Lidia Stoica” şi dedicată personalului medical (medici, asistenţi medicali, infirmiere care lucrează în spitale şi centre de carantină), specialiştii vor să ajute la depăşirea eventualelor stări de anxietate, depresie sau stres cauzate de expunerea zilnică a acestor oameni la riscul de a se infecta cu SARS-Cov-2. De asemenea, beneficiarii serviciilor oferite de clinică vor fi sprijiniţi pentru a reuşi să treacă mai uşor peste epuizarea fizică, mintală sau cea emoţională.

Comunicarea cu specialiştii clinicii se va face prin Video Call, conform recomandării Colegiului Psihologilor din România, iar paşii care trebuie urmaţi pentru a intra în legătură cu psihologii sunt următorii:

  • Completaţi acest formular pentru a vă înscrie în grupul de suport psihologic
  • Primiţi pe adresa de mail indicată o invitaţie de participare la sesiune, pe aplicaţia Zoom (www.zoom.us/download)
  • Are loc întâlnirea la data şi ora stabilite

Clinica de Psiho-Oncologie „Lidia Stoica” va forma, pro bono, trei grupuri de suport psihologic, fiecare a maximum 10 persoane. Vor avea loc şase întâlniri/grup (două pe săptămână), iar o întâlnire va dura două ore.

Calendarul grupurilor de suport psihologic

Grupul 1: 15, 17, 22, 24, 29 aprilie şi 1 mai, între orele 17.00 şi 19.00

Grupul 2: 21, 23, 28, 30 aprilie şi 5, 7 mai, orele 19.00 şi 21.00

Grupul 3: 4, 8, 11, 15, 18, 22 mai, între orele 19.00 şi 21.00

Ce este intervenţia în criză?

Intervenţia în criză nu este psihoterapie sau consiliere psihologică, nefiind orientată spre tratament psihologic sau psihiatric specific, pe o perioadă lunga de timp şi nu utilizează module explicative psiho-patologice.

Rolul intervenţiei în situaţii de criză este de a ajuta persoanele să depăşescă cu pierderi mici sau minime situaţia în care se află şi să le readucă la un nivel de funcţionalitate din perioada de dinaintea crizei, furnizând asistenţă pragmatică, concretă, punctuală şi adaptată nevoilor indivizilor.

Intervenţia în criză urmăreşte stabilizarea funcţionării psihologice prin asigurarea nevoilor de bază, atenuarea disfuncţiilor psihologice şi a distresului emoţional, restabilirea funcţionalităţii adaptative şi facilitarea accesului la următorul nivel de îngrijire dacă este cazul.