La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat vineri, 15 februarie, Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu (ReSanMed).

Potrivit comunicatului trimis de Ministerul Sănătăţii, ReSanMed va fi o ,,platformă unică disponibilă Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, în vederea transmiterii în timp real a informaţiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme”.

Practic, ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolaţii), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, guşă endemică prin carenţa de iod), notificări incidente/avarii şi accidente majore care pot induce boli asociate.

Înfiinţarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu. Registrul va ajuta la identificarea şi punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme. De asemenea, va asigura accesul la informaţie a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informaţiilor şi măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va organiza, asigura funcţionarea şi administrarea ReSanMed.