S-a confirmat un nou caz de vindecare după infecţia cu HIV, ca urmare a unui transplant de măduvă osoasă. „Pacientul din Düsseldorf” nu mai are nicio urmă de virus în organism, arată un studiu publicat în Nature Medicine.


Doar două cazuri de vindecare similare au fost descrise până acum în publicaţii ştiinţifice: „pacientul din Berlin” în 2009 şi „pacientul din Londra” în 2019, informează AFP şi Agerpres.

Alte două cazuri de vindecare au fost detaliate anul trecut în cadrul unor conferinţe ştiinţifice, dar nu au fost elaborate încă studii oficiale.

Cazul cel mai recent, un bărbat monitorizat la Düsseldorf, a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă de leucemie, apoi a putut să-şi întrerupă tratamentul antiretroviral împotriva HIV, a explicat consorţiul internaţional IciStem, al cărui partener este, în acest studiu, Institutul Pasteur.

Post-transplant, cercetătorii nu au găsit particule virale, nici rezervor viral activabil, nici răspunsuri imune împotriva virusului în organismul pacientului, în pofida încetării tratamentului pentru o perioadă de 4 ani.

Pacienţii vindecaţi au toţi în comun o situaţie foarte particulară. Ei sufereau de leucemie şi au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit în profunzime sistemul imunitar.

Donatorul lor a avut o mutaţie rară a unei gene numite CCR5, o mutaţie genetică cunoscută că împiedică HIV să pătrundă în celule.

„În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele imune ale pacientului sunt complet înlocuite cu cele ale donatorului, ceea ce face posibil ca marea majoritatea celulelor infectate sa dispară”, a explicat unul dintre autorii studiului.

„Este o situaţie excepţională, când toţi aceşti factori coincid pentru ca transplantul să fie un dublu succes în vindecarea leucemiei şi a HIV”, a precizat cercetătorul.






Oncolog