Anual, experţii analizează datele cu privire la sezonul gripal din Emisfera Sudică, care are loc chiar acum, pentru a înţelege cu ce s-ar putea confrunta populaţiile din Emisfera Nordică, inclusiv din România.


Datele din Australia, incluse in cel mai recent Flu Bulletin Sanofi, confirmă că România s-ar putea confrunta cu un sezon de gripă sever, pe fondul unei imunităţi colective reduse şi a eliminării restricţiilor COVID.

„Sistemele de sănătate se pot pregăti acum pentru iarnă, asigurându-şi rezervele de vaccin şi planificând programele de vaccinare antigripală din această toamnă”, se arată într-un comunicat Sanofi.

Emisfera Sudică se confruntă cu o posibilă epidemie record chiar în acest moment, se subliniază în comunicat. În Australia, sezonul gripal a început mai devreme decât de obicei, iar în prima lună, ţara a înregistrat aproape jumătate din numărul total de cazuri din tot sezonul 2020. De asemenea, numărul de cazuri s-a dublat în circa două săptămâni, ajungând la aproape 90.000 de cazuri raportate la începutul lunii iunie, se mai subliniază în document. Epidemia actuală depăşeşte deja media cazurilor de gripă din ultimii cinci ani.

Mai mulţi factori pot contribui la un sezon de gripă foarte sever în Emisfera Nordică, în care se află şi România.

În ultimii doi ani s-a înregistrat o circulaţie foarte scăzută a gripei în contextul COVID-19, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, imunitatea în rândul populaţiei este scăzută.

Odată cu reluarea călătoriilor la nivel mondial şi cu eliminarea majorităţii restricţiilor COVID, este posibil ca în această iarnă să se înregistreze cel mai grav sezon de gripă în emisfera nordică, din 2018 încoace, avertizează specialiştii Sanofi.

„Reducerea riscurilor de a contracta gripă şi de a dezvolta complicaţii începe acum prin vaccinare. Gripa face mai multe victime decât conştientizăm. Poate duce la complicaţii grave, crescând riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi pneumonie, chiar la persoane sănătoase. De asemenea, în timpul sezonului de iarnă, gripa pune o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate deja foarte solicitate”, se explică în document.

„Pentru sezonul gripal 2022-2023 avem şansa să învăţăm din experienţa autorităţilor din Emisfera Sudică, care se confruntă deja cu sezonul gripal. Este nevoie de eforturi conjugate, astfel încît să putem începe vaccinarea populaţiei cât mai curând”, a spus dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.





Farmacist