Săptămâna trecută, Japonia suspendat de la utilizare vaccinurile Moderna provenite din trei loturi, după ce medicii au descoperit impurităţi în fiole. Ancheta arată că particulele respective sunt metalice şi că incidentul nu a fost de natură să genereze riscuri pentru siguranţa celor vaccinaţi.


Impurităţile descoperite în loturile de vaccinuri Moderna expediate în Japonia s-au dovedit a fi particule metalice, a anunţat compania americană, citată de AFP şi de Agerpres.

Analizele au fost realizate de Moderna, iar particulele descoperite s-au dovedit a fi din oţel inoxidabil, potrivit unui comunicat publicat împreună cu grupul farmaceutic japonez Takeda, care importă şi distribuie aceste seruri în arhipelagul nipon.

Problema pare să provină de la o linie de producţie a unui subcontractant din Spania. Potrivit anchetei realizate de acesta, cea mai probabilă cauză este „o fricţiune între două piese din metal instalate în modulul care plasează capacele flacoanelor pe linia de producţie, din cauza unui montaj defectuos”.

Dozele din cele trei loturi vor fi retrase de pe piaţă.

„Rara prezenţă a unor particule de oţel inoxidabil în vaccin (...) nu generează un risc excesiv pentru siguranţa pacienţilor”, se afirmă în comunicatul Moderna şi Takeda.

„Particule metalice de această mărime injectate într-un muşchi ar putea provoca o reacţie locală, dar nu ar trebui (...) să provoace alte reacţii grave dincolo de zona de injectare”, au adăugat reprezentanţii celor două companii.

Conform comunicatului, nu există nicio dovadă că cele două decese din Japonia, înregistrate după inocularea serului incriminat, ar fi asociate administrării vaccinului. Ancheta continuă.


Psihiatru (2)