Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la secţia ATI cu pacienţi COVID a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie. Flăcările au făcut victime, 7 pacienţi găsindu-şi sfârşitul.


Din primele date transmise de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi comunicate de Ministerul Sănătăţii, în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane la terapie intensivă (ATI).

Conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), flăcările au izbucnit la nivelul secţiei ATI cu pacienţi COVID. Numărul persoanelor decedate se ridică la 7. Întreg spitalul a fost evacuat.

Reprezentanţii DSU arată că Planul roşu de intervenţie a fost activat la ora 9.53, iar flăcările au fost lichidate la 10.55. „Au fost prealtertate toate spitatele din judeţ pentru preluarea pacienţilor”, mai arată reprezentanţii DSU, care adaugă că au fost solicitate forţe de sprijin din judeţele Călăraşi, Galaţi şi Ilfov.

Conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, pacienţii au fost transferaţi  la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la un spital mobil ISU.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, au fost activate de către DSP Constanţa şi unităţile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie.

Încă nu se cunosc cauzele incendiului.

„Incendiu iarăşi într-un spital! Astăzi, chiar de Ziua Internaţională a Medicului asistăm iarăşi, din nefericire, la un incendiu intr-un spital public românesc”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România (CMR)

„Suntem alături de tot personalul medical şi de pacienţi. Este însă inacceptabil ca, din acest şir de incendii care au zguduit din temelie sistemul medical să nu avem soluţii pentru a preveni astfel de tragedii. Vom vedea concluziile anchetei, dar un lucru este clar: pacienţii sunt trataţi, iar medicii români şi personalul medical în ansamblu lucrează în spitale şi unităţi cu infrastructură veche în mare parte din cazuri”, se mai arată în postarea CMR.

Sursă foto: IGSU

 

Medic