Un incendiu a izbucnit şi a fost lichidat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina. Autorităţile au deschis o linie telefonică destinată rudelor şi aparţinătorilor pacienţilor internaţi. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer, se deplasează la locul faptei.


Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), flăcările au izbucnit în izolatoriul spitalului şi s-au extins la parter şi la etajul 1. Pompierii au intervenit cu autospeciale de stingere, iar incendiul a fost lichidat, se arată într-un comunicat de presă. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a precizat că incendiul a fost provocat de un pacient aflat la izolator, care a folosit o brichetă. În încăpere se aflau materiale combustibile, ceea ce a dus la degajarea unei cantităţi mari de fum.

Poliţiştii fac cercetări pentru distrugere şi vătămare corporală din culpă. Cristian Rădoi, adjunct al şefului IPJ Olt, a declarat pentru Agerpres că în cauză se va începe urmărirea penală in rem.

Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, se deplasează la faţa locului pentru a evalua situaţia şi a discuta cu autorităţile locale privind transferul pacienţilor, a anunţat Ministerul de resort. Inspectorii sanitari din cadrul serviciului Control în sănătate publică, DSP Olt, sunt la spital.

Primele informaţii furnizate de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă arată că în Secţia de Psihiatrie, cu 75 de paturi, se aflau astăzi 37 de pacienţi, din care 29 pacienţi acuţi şi 8 cronici. Un pacient a fost externat înainte de izbucnirea incendiului.

Toţi cei 36 de pacienţi au fost evacuaţi în siguranţă, precizează Ministerul Sănătăţii, iar personalul medical nu a fost afectat. Situaţia la ora actuală e următoarea:

  • 7 pacienţi au fost transferaţi la Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina (intoxicaţie cu fum, atac de panică);
  • 22 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul de Psihiatrie Schitul - Greci Olt;
  • 7 pacienţi cronici urmează să fie monitorizaţi în fosta secţie de psihiatrie a spitalului, din str. Drăgăneşti, Slatina.

Potrivit ISU Olt, rudele şi aparţinătorii se pot interesa de starea pacienţilor şi de locul unde au fost relocaţi la numărul de telefon 0722.359.050.

 

Psihiatru (2)