În Bragadiru, Cernica şi Brăneşti, pe o suprafaţă de 3,5 ha, s-a început plantarea a 15.000 de puieţi ca parte a Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov - un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare.
Reprezentanţii Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde au depus la Camera Deputaţilor amendamentele la noul Cod silvic, menite să legifereze centurile verzi la nivel naţional. Amendamentele au susţinerea oficială a Ministerului Mediului care, de altfel, a şi contribuit la redactarea versiunii finale, arată într-un comunicat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice.
Aflat în procedură de urgenţă încă din primăvara acestui an, Codul silvic va intra pe agenda Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic pentru dezbateri, luni, 4 noiembrie, şi va fi supus la vot în cadrul comisiei, marţi, 5 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele trei comisii raportoare, înainte de a ajunge în plenul Camerei. Camera Deputaţilor este forul decizional.
Centura Verde Bucureşti-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, dar şi de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu. Cei trei piloni majori ai Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov sunt punerea sub protecţie a puţinelor păduri rămase în Ilfov, împăduriri şi reîmpăduriri, respectiv deschiderea pădurii către oameni.
„Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoşi. Plantarea primilor puieţi din centura verde a Capitalei şi depunerea amendamentelor la Cameră pentru legiferarea centurilor verzi la nivel naţional, cu coautori din tot spectrul politic, este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate”, a declarat conservaţionistul Alex Găvan.
Sursă foto: Facebook Alex Găvan