Substanța activă numită canagliflozină din medicamentele pentru diabet zaharat de tip 2 reduce și riscului de boli cardiovasculare și renale, arată noul studiu efectuat de Institutul George pentru Sănătate Globală din Sydney, Australia. Cercetarea poate avea implicații majore în tratarea maladiei care afectează în jur de 450 de milioane de oameni din întreaga lume și aproape două milioane de români.

Potrivit descoperirilor, publicate în Jurnalul Medical New England, canagliflozina reduce riscul bolilor cardiovasculare cu 14% și internările datorate insuficienței cardiace scad cu 33%. S-a observat, de asemenea, că joacă și un rol semnificativ în progresia bolilor renale.

Profesorul Bruce Neal de la Institutul George declară că descoperirile oferă o speranță reală pacienților care suferă de diabet zaharat. „Boală coronariană este responsabilă de cele mai multe decese în rândul bolnavilor de diabet. Rezultatele arată că substanța activă canagliflozină reduce riscul de boli cardiovasculare, dar are și multe alte beneficii, scade tensiunea arterială și contribuie la pierderea în greutate (…) Numărul bolnavilor de diabet zaharat crește rapid în întreaga lume. Avem nevoie de medicamente care să reducă nivelul glucozei, dar care să și protejeze diabeticii de infarct și accident vascular cerebral.”

Profesorul Vlado Perkovic, co-autorul studiului și directorul executiv al Institutului George, adaugă: „Atât pacienții, cât și medicii ar trebui să fie extrem de încântați de rezultatele cercetării. Acesta poate fi momentul din care se schimbă felul în care tratăm diabetul zaharat. Canagliflozina nu numai că reduce riscul bolilor cardiovasculare, dar ajută și la protejarea rinichilor.”

Cu toate acestea, s-a observat că numărul amputațiilor s-a dublat în rândul pacienților cărora li s-a administrat canagliflozină. „Nu știm de ce a crescut riscul de amputații. Trebuie să mai facem cercetări în această arie”, recunoaște profesorul Bruce Neal. „Deocamdată, recomandăm ca doctorii să fie prudenți înainte de a prescrie acest medicament pacienților care prezintă risc de amputație.”

Studiul a investigat situația a mai mult de 10.000 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2 din 30 de țări.

Sursa: ScienceDaily