România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale din Europa, arată un studiu privind evoluţia bolii, citat de Societatea Naţională de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), lansat în preajma Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral. Aceasta este marcată, în fiecare an, în data de 29 octombrie.

Incidenţa accidentului vascular cerebral (AVC)  a crescut „îngrijorător” în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani, avertizează  reprezentanţii SNRIR precizând, într-un comunicat de presă.

„În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent, care analizează evoluţia bolii la noi în ţară, semnalează că unu din şase români va face un AVC”, se mai arată în comunicatul citat.

Specialiştii SNRIR consideră că, în ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce priveşte intervenţia în caz de AVC, având în vedere că s-au deschis centre de tromboliză în toată ţara. Cu toate acestea, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa.

„Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate - 21,64% şi dizabilitate - 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane de euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”, declară preşedintele SNRIR, Gheorghe Iana.

Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că, până în 2035, numărul europenilor afectaţi de AVC va creşte cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va creşte cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va creşte cu 25%.

„Un AVC apare atunci când ţesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrient din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum şase ore la dispoziţie să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viaţa şi să rămână cu cât mai puţine Sechele”, se mai arată SNRIR.