Aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate şi tratate anual în România, arată un studiu prezentat de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică. Asta înseamnă o incidenţă anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii.

Conform studiului, în perioada 2010 – 2017, s-au înregistrat 3.708 cazuri de cancer la copii, cea mai mare frecvenţă fiind la grupa de vârstă 0 - 4 ani, iar cele mai puţine cazuri - la adolescenţi (15 - 19 ani).
Cele mai frecvente tumori ce afectează copiii sunt leucemiile (31%), urmate fiind de limfoame (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) şi de tumori osoase şi ţesuturi moi (7%), arată studiul.
Rata medie de supravieţuire la copiii din România diagnosticaţi cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanţă cu media regiunii Europei de Est - 70% (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia).
Rezultatele studiului prezentat de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, alături de Asociaţia Dăruieşte Aripi, reprezintă analiza datelor adunate la nivel naţional privind cazurile de cancer la copii şi tineri diagnosticaţi în perioada 2010 – 2013. Acest demers a fost posibil ca urmare a înfiinţării Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România.

Agerpres