India contestă metodologia unui studiu care urmează să fie publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cercetarea întocmeşte un nou bilanţ al victimelor COVID-19 la nivel mondial şi revizuieşte la cel puţin 4 milioane bilanţul deceselor din India.


Cifrele oficiale publicate de autorităţile indiene arată 520.000 de decese cauzate pandemie - al treilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după Statele Unite şi Brazilia, relatează AFP şi Agerpres.

Potrivit informaţiilor apărute în The New York Times, New Delhi a blocat de câteva luni publicarea unui studiu OMS, potrivit căruia cifra deceselor ar fi de opt ori mai mare.

Ca reacţie la articolul apărut în cotidianul american, Ministerul indian al Sănătăţii arată, într-un comunicat, că modelul matematic folosit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este „discutabil”.

Potrivit ministerului, India şi-a exprimat îndoiala prin mai multe comunicări şi întâlniri oficiale, începând din noiembrie anul trecut. „Nu am primit încă un răspuns satisfăcător din partea OMS”, au adăugat reprezentanţii autorităţii sanitare.

Studiul OMS corespunde cercetării similare, publicată de revista Lancet luna trecută, şi cu un studiu apărut în februarie în revista Science, care menţionează cel puţin 3,2 milioane de decese asociate COVID-19 în India.

Autorităţile indiene au contestat şi metodologia studiilor publicate de Lancet şi Science.

India este afectată de valul de infectări cu SARS-CoV-2 din primăvara lui 2021. La apogeul pandemiei, în mai anul trecut, India a înregistrat peste 400.000 de noi infectări şi circa 4.000 de decese zilnice.

 


Psihiatru (2)