Societatea indiană Zydus Cadila a dezvoltat vaccinul anti-COVID numit ZyCov-D, care funcţionează cu plasmide – molecule de ADN circular. Serul, care se administrează în trei doze şi fără ac, a primit aprobare pentru utilizare de urgenţă din partea Agenţiei medicamentului din ţara respectivă şi va utilizat din această lună.


Serul conţine secvenţa principalului antigen al virusului SARS-CoV-2, proteina spike. Obiectivul este acelaşi: stimulare producţiei de anticorpi în organismul uman, informează canalul de televiziune LCI.

Vaccinul se administrează în trei doze, la interval de 28 de zile, fără ac. Fiolele pot fi conservate la o temperatură de 25°C, preţ de 3 luni.

Conform BBC, citat de LCI, un studiu intermediar arătat că eficacitatea serului este de 66% pentru a preveni formele simptomatice ale COVID-19.

O plasmidă este o moleculă de ADN circular separată de cromozomi şi care se replică autonom. Vaccinul ZyCov-D foloseşte plasmidele pentru a stimula producţia de anticorpi contra proteinei spike, pe care virusul o utilizează pentru a se fixa şi a penetra celulele umane.

Conform BBC, în lume se folosesc deja vaccinuri pe bază de ADN, în medicina veterinară. Serurile de acest tip nu au fost însă eficace pentru a induce o imunitate durabilă la oameni.

Fabricantul indian dă asigurări că serul său a fost testat pe 28.000 de voluntari, în mai mult de 50 de centre la nivel naţional, inclusiv pe 1.000 de tineri cu vârste între 12 şi 18 ani, fiind „sigur şi foarte bine tolerat”.

Studiile despre eficacitatea serului nu au apărut în nicio publicaţie ştiinţifică şi nu au fost analizate de comunitatea medicală, arată revista Nature. Compania Zydus Cadila spune însă că testele sunt încă în curs şi că rezultatele vor fi publicate curând. Primele vaccinuri vor fi administrate în India luna aceasta.

Compania plănuieşte să producă anual circa 120 de milioane de doze.

 

Oncolog