În timp ce un al doilea val al pandemiei face mii de victime în India, doctorii raportează, la pacienţii vindecaţi sau în curs de vindecare, apariţia unei infecţii, de obicei rară, numită mucormicoză. Cu o rată de mortalitate de 50%, „ciuperca neagră” ar putea fi declanşată de tratamentul cu steroizi, administrat bolnavilor COVID în stare gravă sau critică.


Mucormicoza este o infecţie rară, cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găseşte în sol, în dejecţiile animale sau în vegetaţie descompusă. Afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi poate ameninţa viaţa diabeticilor sau persoanelor imunocompromise.  

Doctorii cred că mucormicoza, apărută la pacienţii COVID vindecaţi sau în curs de vindecare, ar putea fi declanşată de folosirea steroizilor în tratamentul bolii, relatează BBC.

Steroizii reduc inflamaţia la nivelul plămânilor şi efectele unui sistem imunitar suprasolicitat în lupta cu coronavirusul. Duc şi la creşterea glicemiei, atât la diabetici cât şi la cei care nu suferă de această afecţiune, precum şi la scăderea imunităţii, ceea ce ar favoriza instalarea mucormicozei.

Doctorii care lucrează în Mumbai, dar şi alte oraşe indiene lovite de cel de-al doilea val, spun că au văzut zeci de pacienţi care au dezvoltat infecţia fungică. Multora le-a fost îndepărtat chirurgical un ochi. Majoritatea pacienţilor erau tineri şi au contractat infecţia la 12-15 zile după ce s-au vindecat de COVID-19.

Doctorii se arată surprinşi de severitatea şi frecvenţa acestei infecţii fungice, comparativ cu cazurile întâlnite în perioada primului val sau înainte de pandemie.

Pacienţii cu mucormicoză prezintă nas înfundat, sângerări nazale, ochi umflaţi şi dureroşi, pleoape căzute, vedere tulbure. Într-un final, infecţia poate duce la pierderea vederii. Îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat este soluţia pentru a opri infecţia să ajungă la creier.
Prevenirea infectării se face prin administrarea, pe timp limitat, a dozei corecte de sterioizi, şi prin monitorizarea glicemiei la pacienţii externaţi.


 

ORL