Unele medicamente, în special antibioticele, lipsesc din farmaciile franceze, iar fenomenul se înrăutăţeşte, impunând autorităţilor sanitare să ia măsuri de urgenţă. Dar, consideră observatorii, măsurile vin târziu şi sunt insuficiente.


„Astăzi, ţara noastră cunoaşte un deficit de antibiotice esenţiale”, a scris pe Twitter medicul pediatru Remi Salomon, preşedintele instituţiei publice care gestionează spitalele universitare din Paris şi împrejurimi (AP-HP - Assistance Publique–Hôpitaux de Paris), informează AFP şi Agerpres.

Se înregistrează o penurie de amoxicilină, principalul antibiotic prescris, în Franţa, copiilor, în lupta împotriva unor infecţii bacteriene precum şi împotriva pneumoniilor.

Sunt probleme la nivel de aprovizionare, au anunţat reprezentanţii agenţiei franceze a medicamentelor, ANSM, care au adăugat că situaţia ar putea dura până în martie.

Explicaţia este, potrivit autorităţilor sanitare, o creştere a cererii, după câţiva ani marcaţi de criza COVID-19 şi de multiplele restricţii sanitare care au redus răspândirea mai multor boli.

„Stocurile nu au fost la nivelul obişnuit şi liniile de producţie trebuie relansate”, au explicat reprezentanţii ANSM, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile sanitare franceze au luat o serie de măsuri de urgenţă, inclusiv raţionalizarea, care limitează cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie.

Cel mai emblematic caz, paracetamolul, un analgezic frecvent folosit: autorităţile au recomandat farmaciştilor să nu vândă mai mult de două cutii per pacient.

De asemenea, au cerut medicilor şi pacienţilor să folosească antibioticele doar dacă este necesar: de exemplu, nu se prescriu împotriva bronşiolitei, în plină epidemie a acestei maladii.

Riscul de penurie se înscrie într-un context mai larg, iar situaţia s-a înrăutăţit în contextul inflaţiei, odată cu războiul din Ucraina.

„Din 2008, situaţiile de deficit de stocuri şi tensiuni de aprovizionare au progresat într-un mod îngrijorător în Franţa, dar şi în Statele Unite şi în alte ţări ale lumii”, nota încă din 2019 Leem, organizaţia profesională a producătorilor de medicamente din Franţa.

Observatorul transparenţei în politicile privind medicamentele regretă măsurile „tardive” şi lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa unei situaţii „previzibile”.

Această organizaţie face apel la o relocare masivă a producţiei de medicamente în ţară, argumentând că dezvoltarea acesteia în străinătate contribuie la problemele de aprovizionare.

Guvernul, la rândul său, subliniază că există deja multiple stimulente financiare pentru a-i încuraja pe producătorii de medicamente să-şi repatrieze producţia în Franţa.

 




Farmacist