Din aceeași categorie
2024 este cel de-al patrulea an în care România se alătură iniţiativei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a creşte gradul de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind cancerul de col uterin, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Această zi corespunde momentului în care OMS a lansat, în 17 noiembrie 2020, Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări. Obiectivul principal al strategiei este ca, până în anul 2030, incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei.
Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer şi cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul.
Personalul medical, în fruntea eforturilor globale de prevenire
Tema Zilei globale de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din 2024 readuce în prim plan importanţa implicării personalului medical, care are puterea de a transforma angajamentul global în acţiuni direct salvatoare de vieţi. Personalul medical trebuie să fie în fruntea eforturilor globale de prevenire, depistare precoce şi tratare a cancerului de col uterin, oferind informaţii esenţiale despre vaccinul împotriva HPV, programele de screening şi despre tratament, se mai arată în comunicat.
În acest context, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a organizat, la fel ca în fiecare an pe 17 noiembrie, o campanie de informare, educare şi conştientizare privind importanţa prevenirii prin vaccinare, a diagnosticării precoce prin screening şi a tratării la timp a cancerului de col uterin.
„Înţelegerea acestei probleme este crucială pentru sănătatea fiecărei femei, dar şi pentru sănătatea generaţiilor viitoare. Dialogul permanent între medici şi părinţi cu privire la vaccinarea împotriva HPV este esenţial. Recomandările acestora şi ale experţilor în sănătate pot contribui la creşterea nivelului de informare al părinţilor şi a încrederii lor în vaccinare, vizând protejarea propriilor copii, dar şi a generaţiilor viitoare împotriva cancerelor cauzate de virusul papiloma uman HPV”, atrag atenţia specialiştii în sănătate publică.
Implicarea personalului medical în diseminarea şi implementarea la scară largă a metodelor de acţiune împotriva cancerul de col uterin are potenţialul de a creşte complianţa populaţiei la programele de vaccinare şi screening în vederea eliminării acestei afecţiuni ca problemă de sănătate publică, mai transmit reprezentanţii INSP.
Florentina Ionescu
Loteria Română desfăşoară o campanie de informare în parteneriat cu ANT
Florentina Ionescu
Loteria Română şi Agenţia Naţională de Transplant au încheiat recent un acord de parteneriat pentru desfăşurarea unei campanii de informare a populaţiei.
...