Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) va derula, în luna noiembrie, sub sloganul „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”, o campanie naţională privind promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase. INSP a mai actualizat un ghid de prevenţie adresat profesioniştilor din asistenţa medicală primară.
Campania care scopul de a informa elevii şi părinţii acestora despre beneficiile unui stil de viaţă sănătos pentru prevenirea apariţiei obezităţii, subliniază reprezentanţii INSP, citaţi de Agerpres.
„În România, numărul cazurilor noi de obezitate diagnosticată, înregistrate în anul 2020 la copii 0 - 19 ani, este de 6.731 cu rata incidenţei de 165,4%000 locuitori, ceea ce reprezintă 18,9% din totalul cazurilor pe ţară. Consumul alimentelor sărate, grase şi zaharoase, al alimentelor cu conţinut scăzut de fibre sau conţinut ridicat de zahăr ar trebui limitat”, arată specialiştii.
În acest context, ei recomandă pentru menţinerea unei alimentaţii echilibrate:
- grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul înlocuite cu grăsimi polinesaturate;
- grăsimi trans - cât mai reduse, preferabil deloc din alimentele procesate şi mai puţin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale;
- maximum 5 g de sare/zi;
- 30 - 45 g fibre/zi, din cereale integrale, fructe şi legume;
- 200 g fructe/zi (2 - 3 porţii-standard);
- 200 g legume/zi (2 - 3 porţii-standard);
- peşte cel puţin de 2 ori/săptămână, din care o dată peşte gras.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a mai actualizat Ghidul de prevenţie pentru medicul de familie – „Intervenţii preventive integrate adresate stilului de viaţă. Alimentaţia. Activitatea fizică”, material adresat tuturor profesioniştilor din asistenţa medicală primară - medicilor de familie, asistentelor medicale şi comunitare; specialiştilor de alte specialităţi, cât şi decidenţilor în sănătate, în scopul definirii unui cadru comun de intervenţii preventive sistematice pentru modificarea comportamentelor riscante prioritare şi schimbarea ponderii alarmante a morbidităţii şi mortalităţii prin boli evitabile.
Ghidul abordează modul în care alimentaţia influenţează starea de sănătate a organismului, modalităţile de evaluare a comportamentului alimentar în cadrul consultaţiei preventive structurate integrate în medicina familiei şi intervenţiile de modificare a comportamentelor nedezirabile, respectiv conţinutul recomandărilor referitoare la ce înseamnă alimentaţia sănătoasă pentru copiii de peste doi ani, pentru tineri şi adulţi.