Reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator, anunţă reprezentanţii Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.


„Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului - poate cel mai cunoscut imunomodulator din istorie - care era utilizat în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial”, arată reprezentanţii Institutului, pe pagina de Facebook.

În cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” se află în desfăşurare un proiect, prin care se doreşte dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestui produs pe piaţa de suplimente alimentare, se mai arată.

În acest scop, s-a dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană, prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate).

Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată, pentru a se obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (POLIDIN –O) şi spray nazal (POLIDIN-N). Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului, se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie (copii, adulţi, vârstnici).

Toate activităţile s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut, în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare)  al Ministerului Apărării Naţionale. Vor continua testele clinice, astfel încât Polidinul să fie repus pe piaţă şi sub formă de medicament cu administrare injectabilă.

 

Farmacist