Conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat joi, în cadrul evenimentului aniversar al instituției, că în 24 de ore de activitate se înregistrează peste 750 de prezentări, circa 590 de internări și 35 de intervenții chirurgicale.

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2017, eveniment desfășurat între 14 și 17 septembrie, marchează 58 de ani de activitate medicală în slujba pacienților, de profesionalism și implicare.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că și-ar dori să aibă o baghetă magică și să schimbe sistemul de sănătate peste noapte, dar nu se poate, și a anunțat că Institutul Fundeni va dobândi un accelerator liniar pentru radioterapie.

„În ceea ce privește Institutul Fundeni, Ministerul Sănătății are în derulare un program de dotare cu acceleratoare liniare pentru tratamentul pacienților oncologici. Acest program, datorită faptului că prima licitație s-a finalizat cu economii importante, se va dezvolta și una dintre instituțiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi și Institutul Fundeni. În momentul de față, am solicitat Agenției Atomice de la Viena să vină să evalueze Institutul Fundeni și să stabilească tipul de echipament, de accelerator care se va monta aici și vom intra cu al treilea val de licitații pentru achiziționarea de acceleratoare. Pentru primele cinci am primit no objection de la Banca Mondială ieri sau alaltăieri și urmează să se semneze contractul”, a explicat ministrul Sănătății.

Potrivit reprezentanților Institutului Clinic Fundeni, în fiecare zi sunt înregistrate, în medie, 193 de cazuri de spitalizare, aproximativ 148 de cazuri de spitalizare continuă (pacienți acuți și cronici), în jur de 115 consultații în camera de gardă și circa 72 de consultații în regim ambulator.

De la începutul anului și până în prezent, au fost realizate, în total, 222 de transplanturi în cele trei centre ale Institutului — Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Hematologie și Transplant Medular și Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic.

„2011 este anul în care am fost invitat prima dată să particip la Zilele Institutului Fundeni și, de atunci, vin în fiecare an să fiu alături de cadrele medicale și pacienții acestei instituții”, declară ministrul Sănătății. „Spitalul Clinic Fundeni este parte a platformei în care activează trei unități medicale care fac excelență în Sănătate.”

Și președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezer Eremia, și-a exprimat aprecierea pentru profesioniștii medicali de la Institutul Clinic Fundeni.

„Pentru noi, Institutul Clinic Fundeni înseamnă o ultimă șansă la supraviețuire, ar trebui ca bunele practici de aici să fie în toată țara și să nu mai fim nevoiți să batem sute de kilometri pentru a oferi o șansă la viață. Institutul Fundeni, pentru noi, pacienții, înseamnă o ultimă șansă, de cele mai multe ori ea se adeverește. Nu pot decât să felicit conducerea Institutului, pe toți medicii care ne sunt alături”, a declarat Cezar Eremia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Sursa: Agerpres