Managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, dr. Gabriel Oprişanu, a declarat pentru Agerpres că instituţia pe care o conduce va construi, cu finanţare europeană, un Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul Demenţei Alzheimer şi un „Sat Alzheimer”, proiectul fiind declarat eligibil. Unic în România, proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro, şi va intra în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie, cea tehnică şi financiară.

Este un prim pas, extrem de important, pentru construirea Satului Alzheimer, unul din proiectele pentru care Institutul a militat foarte mult. Din punct de vedere al infrastructurii, Satul Alzheimer sau 'sat autonom' va fi un ansamblu de case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole şi de spaţii de relaxare, parc, grădină de flori, de zarzavat, teren de sport. Din punct de vedere medical, toţi locuitorii satului vor urma un tratament medicamentos, însă, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi propriu-zişi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală", a declarat dr. Gabriel Oprişanu.

Personalul medical din Satul Alzheimer nu va purta halate albe, iar persoanele care vin în contact cu pacienţii vor fi ergoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi şi medici. Pacienţii, însoţiţi de ergoterapeuţi, vor face zilnic cumpărături în magazinele construite în sat, vor pregăti micul dejun şi cina. În cadrul acestui centru se va crea un nivel ridicat de normalitate pentru pacienţi, care vor putea să meargă la cumpărături, să gătească, să stea pe o bancă în parc, să bea o cafea la o terasă, să picteze, să cânte la pian, să socializeze în siguranţă, fără a se confrunta cu riscurile din 'lumea reală'.

Valoarea întregului proiect transfrontalier depus de Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi Spitalul de Psihiatrie Bălţi, din Republica Moldova, se ridică la aproape 1,8 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro revin Institutului de Psihiatrie Socola, iar 346.350 de euro Spitalului de Psihiatrie Bălţi.
 

Sursa: Agerpres