Introducerea obligativităţii generalizate de vaccinare împotriva COVID-19 este justificată, dacă situaţia epidemiologică o cere şi dacă au fost epuizaţi toţi paşii necesari pentru a facilita accesul la imunizare în mod voluntar, a anunţat Institutului German pentru Drepturile Omului (DIMR).


„Dacă în momentul luării deciziei au fost realizaţi aceşti paşi şi continuă să existe o variantă puternic contagioasă a coronavirusului, atunci obligativitatea vaccinării, ca ultim recurs, este admisibilă din punct de vedere al drepturilor omului”, a declarat joi Beate Rudolf, directoarea DIMR, citată de agenţiile EFE şi Agerpres.
Într-o conferinţă de presă organizată pentru a prezenta cel de-al şaselea raport privind situaţia drepturilor omului în Germania în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021, directoarea DIMR a subliniat importanţa ca, înainte de orice obligativitate, să fie facilitat la maximum accesul la vaccinare din proprie voinţă.

Mai puţine îndoieli suscită obligativitatea de vaccinare a angajaţilor din centrele medicale şi stabilimentele pentru vârstnici, unde este vorba despre „protejarea unor persoane deosebit de vulnerabile”, a precizat ea.

Pe de altă parte, potrivit lui Beate Rudolf, statutul de „nevaccinat” al unei persoane nu poate fi un criteriu pentru a i se refuza internarea la terapie intensivă, chiar şi în condiţii de suprasaturare. „Toată lumea trebuie să aibă acces la îngrijire medicală la ATI”, a spus ea.
Beate Rudolf s-a referit şi la acordarea de îngrijiri copiilor şi adolescenţilor în perioada de pandemie, având în vedere că statul german nu i-a considerat drept „persoane cu drepturi depline care trebuie ascultate, ci mai degrabă promotoare ai pandemiei”.

 


Pediatru