Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti beneficiază de un nou compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) dotat cu 7 paturi, 7 ventilatoare şi 40 de injectomate.

„Noul compartiment ATI este destinat, în acest moment, pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Sunt bucuroasă că în cadrul structurii Institutului Marius Nasta am realizat această nouă zonă ATI, care va eficientiza şi pe viitor, din punctul de vedere al circuitelor, asistenţa medicală a pacienţilor care au nevoie de Terapie Intensivă. Ştiu că, de obicei, este bine ca, atunci când vorbeşti despre lucruri pozitive, să menţii o notă pozitivă, dar îmi aduc aminte că, în 2019, la începutul anului, Institutul Marius Nasta a avut o problemă serioasă pe care am semnalat-o de la bun început şi anume infecţia cu acinetobacter în ATI. Atunci, am simţit şi mai acut nevoia de o zonă nouă de ATI. Este important că, în acest moment, este gata şi funcţională pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii grave care au nevoie acută de ventilare”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit medicului, pentru un plus de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal, noua unitate este dotată cu un sistem ce permite menţinerea unei presiuni negative în spaţiu.

Zona ATI dispune şi de o cameră specială ce asigură izolarea pacienţilor care necesită asistenţă ATI şi au dublă infecţie TB-COVID, practic, încăperea dispune de filtre separate ce permit asistenţa pacienţilor severi cu infecţii asociate, care se pot izola de cei care sunt infectaţi doar cu Sars-CoV-2.

„Ca medic anestezist, îmi dau foarte mult seama că în profesia noastră timpul, dotarea şi, bineînţeles, priceperea personalului fac diferenţa între viaţă şi moarte. Avem personal profesionist. Acum, sunt bucuros că avem şi un spaţiu care respectă circuitele şi dotarea necesare unei zone de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital care tratează pacienţii cu afecţiuni respiratorii în anul 2020”, a precizat conf. dr. Radu Stoica, şeful secţiei ATI din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Noua unitate ATI este prevăzută şi cu sisteme de ventilare cu filtru HEPA pentru decontaminarea aerului şi generator propriu.