Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) atrage atenţia că nu susţine instalarea tunelurilor de dezinfecţie pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19. Şi asta, pentru că pulverizarea persoanelor cu dezinfectanţi nu este recomandată în niciun caz. Acest procedeu poate fi dăunător şi nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul.

„Întrucât tot mai des s-a adus în atenţia publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecţie cu scopul limitării infecţiei COVID-19, precizăm că INSP nu susţine această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spaţiile închise, nici pentru cele exterioare. În spaţiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanţi, trebuie realizată, în prealabil, curăţarea manuală a suprafeţelor cu apă şi detergent”, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit instituţiei, utilizarea tunelurilor de dezinfecţie care utilizează substanţe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite ştiinţific.

„Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanţi nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare şi nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanţe chimice precum clorul poate duce la iritaţii la nivelul ochilor şi pielii, bronhospasm cauzat de inhalare şi efecte potenţiale gastro-intestinale, precum greaţa şi voma”, mai precizează reprezentanţii INSP.

Specialiştii adaugă că străzile şi trotuarele nu sunt considerate căi de infecţie pentru COVID-19, iar dezinfectanţii sunt inactivaţi de murdărie şi deşeuri, astfel că nu este recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.


Recomandările OMS referitoare la tunelurile de dezinfecţie

1. Risc pentru populaţie

a. Utilizarea dezinfectanţilor de uz extern este strict limitată pentru suprafeţe. Generarea aerosolilor acestor substanţe conduce la iritaţii la nivelul căilor respiratorii, conjunctivelor şi tegumentului, precum şi la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent niciun studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populaţie a metodei de dezinfecţie externă cu ajutorul tunelului de dezinfecţie.

b. Substanţele utilizate pentru dezinfecţie cu ajutorul tunelului sunt:

Soluţia diluată de clor:

  • Este indicată strict pentru dezinfecţia suprafeţelor, în diferite concentraţii de lucru.
  • Este iritantă pentru tegument, putând cauza dermatită de contact şi reacţii alergice sistemice.

Inhalarea aerosolilor soluţiilor pe bază de clor, inclusiv în concentraţii reduse (1 la 100 ppm) poate afecta căile respiratorii superioare şi inferioare, conducând în timp la afectări ireversibile de tipul inflamaţiei cronice sau fibrozei.

Simptomatologia respiratorie în cazul inhalării substanţelor pe bază de clor poate varia de la strănut, rinoree, tuse sau dispnee.

Prin generarea aerosolilor sau contact direct, poate cauza iritatia conjunctivelor

Dezinfectantii de uz medical:

  • Sunt recomandaţi strict pentru dezinfecţia suprafeţelor, în diferite concentraţii de lucru.
  • Pot fi nocivi atât pentru gravide, copii, pacienţi cu boli cronice, cât şi pentru populaţia general.
  • Pot avea efect asupra tegumentului, conjunctivelor, tractului respirator, sistemului nervos sau altor organe.

Alte substanţe de uz extern (detergenţi, alcool) pot fi iritante atât pentru tegument, cât şi pentru conjunctive sau căile respiratorii superioare şi inferioare.

2. Eficacitate redusă/absentă

a. Sunt active doar pe suprafeţe compacte, non-poroase. Pe material moale (haine) nu sunt eficace, neputând penetra corespunzător.

b. Timpul de acţiune necesar pentru dezinfecţia suprafeţelor, în cazul utilizării acestor substanţe, este superior timpului de expunere în cadrul tunelului de dezinfecţie.

c. Utilizarea acestor substanţe în concentraţia virucidă recomandată de producător prezintă un risc superior de apariţie a efectelor adverse respiratorii, conjunctivale sau tegumentare.

3. Disponibilitatea unor metode dovedit eficace de prevenţie a transmiterii SARS-CoV-2 şi nu numai, fără efecte secundare şi fără risc pentru sănătatea populaţiei, exclud utilizarea acestor tuneluri de dezinfecţie (igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea algomeraţiei, aerisirea, etc.).

4. Ca urmare, utilizarea atât pentru populaţia general, cât şi pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecţie, ce folosesc substanţe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publică.