În luna martie, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, desfăşoară campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale.


Campania subliniază oportunitatea intervenţiilor preventive pentru preşcolari şi încurajează formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce priveşte igiena dentară şi tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, se arată într-un comunicat al INSP.

„Ne alăturăm astfel, iniţiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, respectiv Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie, cu scopul de a aduce in atenţia opiniei publice şi a profesioniştilor probelemele din domeniu şi de a promova intervenţii eficiente”, se explică în document.

Sub sloganul „Fii mândru de zâmbetul tău”, anul 2023 este o oportunitate în plus de a încuraja oamenii, de toate vârstele, să ia cele mai bune decizii pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătătii orale, aspect ce influenţează atât sănătatea organismului cât şi derularea activităţilor simple de zi cu zi, se mai subliniază.

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă şi se corelează la copii cu modele de creştere nefavorabile, reprezentând şi o cauză frecventă de absenţă de la şcoală, mai arată responsabilii INSP.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinţilor primari (dinţii de lapte) şi 796 de milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

Menţinerea sănătăţii orale este esenţială la toate vârstele, însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei, se mai arată în comunicat.

 

 

Pediatru