Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că a emis o instrucţiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienţilor cu transplant sau aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplant, prevăzuţi în Etapa a II-a de vaccinare, inclusiv a însoţitorilor/persoanelor care au aceeaşi adresă de domiciliu cu aceştia.


Potrivit unui comunicat de presă, pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici împotriva COVID-19 se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 şi doza 2.

Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplant sau la şase luni după transplant.

„Pentru a veni prompt în sprijinul pacienţilor care îşi exprimă acordul de a fi vaccinaţi, centrele de transplant au obligaţia de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea şi de a le înainta direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB). Pacienţii care sunt transplantaţi sau se află pe lista de aşteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere şi datele persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, respectiv însoţitorii acestora, pentru a fi incluşi pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz”, precizează CNCAV.

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcţionează pe raza judeţului, pe criterii funcţionale şi va comunica această arondare centrelor de transplant.

„Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanţii centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze şi să pună la dispoziţie şi lista nominală a celor care solicită vaccinarea. În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeaşi adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de aşteptare”, mai afirmă CNCAV.

Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinări, precum şi persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de aşteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.

CNCAV afirmă că direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv DSPMB şi centrele regionale de distribuţie, vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcţie de solicitările centrelor de vaccinare.


ORL