Internările programate în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii vor fi limitate, iar în funcţie de dinamica situaţiei privind coronavirusul, ar putea fi interzise, conform Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor prezentat marţi.

„În perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătăţii vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) şi evolutia epidemiologica locală. În funcţie de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate. Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi  pentru gestionarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane”, se arată în plan.

Conform anunţului făcut de ministrul Sănătăţii Victor Costache, va fi asigurată o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă, pentru a evita aglomerările în unităţile sanitare.

De asemenea, s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase.

 „În functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus, se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferaţi pacienţi din Spitalul de Boli Infecţioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenţă din zonă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în reţeaua de spitale de suport şi spitale din alte judeţe  preponderent cele cu secţii de boli infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele, decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, spitale private)”, mai prevede planul.

În Planul MS mai sunt prevăzute şi măsuri pentru cazul extinderii crizei şi depăşirii capacităţii spitalelor de boli infecţioase, dar şi reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecţie.