Ieri, de Ziua internaţională a asistentului medical, preşedintele României, Klaus Iohannis şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, au vizitat Spitalul Clinic Colentina din Capitală. Preşedintele ţării a felicitat personalul medical pentru modul în care tratează pacienţii.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce a vizitat Spitalul Clinic Colentina, că are mari speranţe că sistemul de sănătate va deveni mai performant şi mai eficient, informează Agerpres.

„Sunt foarte multe probleme în sistem, le-am discutat şi plec de aici cu impresia că unele din aceste probleme se vor rezolva şi că spitalul va fi mai performant, dar am speranţe mari că întreg sistemul de sănătate va deveni mai performant, mai eficient şi va pune pacientul mai mult în centrul atenţiei”, a spus preşedintele.

El a felicitat personalul medical al spitalului pentru modul în care a tratat pacienţii cu COVID-19 şi pentru cum tratează pacienţii în general.

„Au lucrat zi şi noapte, au neglijat familia, propria sănătate şi toate acestea trebuie recunoscute, văzute şi felicitate, cum de altfel am felicitat întreg corpul medical pentru performanţa extraordinară, pentru abnegaţia şi dăruirea cu care au tratat pacienţii în timpul pandemiei”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că, în ceea ce priveşte sistemul sanitar, planuri s-au făcut şi se fac, dar că diferenţa este că în prezent există Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„De data aceasta, chiar avem şansa să îmbunătăţim situaţia din spitale şi am aşteptări foarte mari de la Guvern. Cu toţii avem aşteptări foarte mari. Chiar azi am discutat despre ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte pregătesc alţii şi dacă folosim aceşti bani cu înţelepciune şi îi folosim nu doar pe hârtie, atunci situaţia în spitalele din România se va îmbunătăţi”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a fost întrebat care ar fi soluţia ca asistenţii medicali să nu mai plece din ţară.

„Destul de mulţi au hotărât să plece în altă parte, să muncească de obicei în statele din Europa de Vest, ceea ce pe oamenii de acolo îi ajută, foarte frumos, dar la noi rămân atâtea posturi vacante. Oamenii trebuie pregătiţi, pentru asta trebuie să facă şcoala corespunzătoare, cursuri, pe scurt trebuie formaţi, dar ca să poată fi formaţi prima dată trebuie să-şi dorească această meserie şi ca tinerii să-şi dorească o meserie ea trebuie să fie cunoscută şi oarecum mai atractivă în spaţiul public, şi am considerat că, dacă vin aici şi subliniez importanţa meseriei de asistent, este posibil ca mai mulţi tineri să se informeze şi să dorească să se formeze în această meserie. Avem şcoli, avem specialişti, dar trebuie să avem şi tineri care îşi doresc această meserie şi eu îi încurajez să meargă în această direcţie”, a mai afirmat şeful statului.

„Este important să avem în vedere, şi nu doar în ziua dedicată lor, că asistentele, asistenţii sunt cei fără de care nicio activitate medicală nu se poate face”, arată Andrei Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Asistentele sunt cele care de multe ori devin apropiate de pacienţi, creează legături şi dau speranţă celor bolnavi. O meserie pe care nu o poate face oricine, e nevoie de multă răbdare şi perseverenţă, dar scopul final este unul mai mult decât nobil: alinarea suferinţelor, pe lângă vindecarea şi recâştigarea sănătăţii. Pacientul trebuie să fie întotdeauna în centrul atenţiei, iar asistenţii îşi înţeleg bine misiunea”, se mai arată în postare.

Subliniind că asistenţii şi asistentele au un rol cheie în toate instituţiile medicale, secretarul de stat le-a urat tuturor „la mulţi ani”.

 


Pediatru