În România, bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât cancerul și suntem „lider de piață”, la nivel european, la mortalitatea provocată de afecțiuni cardiovasculare.

„Sperăm ca împreună cu cei care decid soarta României să facem un proiect care să înceapă simplu cu campanii media”, declară dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). „E minunat că se spune <<reduceți cantitatea de sare, zahăr și grăsimi>>, dar e departe de a fi suficient. Avem nevoie de mai multă educație și prima noastră provocare este aceasta. Avem nevoie ca oamenii să trăiască mai mult, dar să trăiască mai bine. Un om care a suferit un infarct trebuie, în primul rând, să aibă grijă să nu se mai repete evenimentul”

Fundația „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) au lansat astăzi, 19 iulie a.c, campania "Câte vieți are inima ta?" cu scopul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.

Potrivit ultimului raport eliberat de European Heart Network în 2017, România se află pe locul trei în lume la decesele cauzate de bolicardiovasculare. Și autoritățile sunt de acord că aceasta este o problemă de sănătate națională și trebuie adresată ca atare.

„Prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor noastre și avem nevoie de sinergia tuturor actorilor, de efortul comun al instituțiilor publice, al mediului privat și non guvernamental”, declară dr. Diana Păun, Consilierul de Stat al Administrației Prezidențiale. „O populație sănătoasă este în primul rând o populație informată. Iar informarea trebuie făcută de la cele mai fragede vârste, în grădiniță, în școală, prin intermediul rețelei de medici de familie dar și a comunității prin diverse campanii cum este este cea de astăzi. Pe de o parte, campania „Câte vieți are inima ta?” își propune să atragă atenția pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare asupra importanței monitorizării continue, în primul rând pentru prevenirea agravării afecțiunii, iar pe de altă parte, să crească gradul de conștientizare a factorilor de risc asociați bolilor cardiovasculare publicului larg.”
 

02_dr. Diana Paun, Consilierul de Stat al Administratiei Prezidentiale
Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială


„La Senat, suntem 8 medici din 11 membri ai Comisiei pentru Sănătate Publică și eu cred că acest lucru face foarte mult bine țării noastre (...) Avem Legea prevenției redactată și sperăm ca din septembrie să putem vorbi de cadru legislativ direct, să căutăm și să reușim să promovăm stilul de viață sănătos, un stil de viață sănătos pornit din școală, din familie ”, explică Dr. Emanuel-Gabriel Botnariu, Senator în Comisia pentru Sănătate Publică.

În multe țări europene, decesele și îmbolnăvirile înregistrate din cauze cardiovasculare sunt în scădere. În România, deși există o oarecare stabilitate, suntem departe de o scădere a frecvenței și gravității acestor categorii de afecțiuni.

Campania „Câte vieți are inima ta?” își propune să informeze populația asupra afecțiunilor cardiovasculare și prin site-ul online www.inimisănătoase.ro.