Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a anunţat efectuarea a două transplanturi cardiace în 24 de ore, fapt extrem de rar în pentru acest tip de intervenţie.


Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureş. „Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluţia salvatoare”, a scris dr. Horaţiu Suciu pe pagina sa de Facebook.

 

Speranţa la viaţă

A venit însă în marţea de după Paşti. Un donator de 50 ani aflat în Bucureşti este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranţa şi viaţa. Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde. Şi a sunat telefonul…Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetiţe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-şi transforma tragedia în viată. Şi astfel, o domnişoară de 24 de ani, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină şi până acum câteva ore nu îşi alesese specializarea pentru Rezidenţiat. Nu ştiu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic şi va salva alte vieţi”, adaugă chirurgul.

 

Pacienţi cu evoluţii bune

„Am avut două intervenţii de transplant cardiac în 24 de ore şi ne bucurăm pentru acest lucru, pentru că ştim cu toţii problematica transplantului şi lipsa de organe, în primul rând, şi faptul că, din păcate, foarte puţini români ajung să fie transplantaţi, nu doar pentru inimă, vorbesc, în general de transplantul de organe solide. Deci ne bucurăm că am reuşit în timp scurt să obţinem două inimi bune pentru doi pacienţi de-ai noştri. Una, în cursul zilei de ieri, prelevarea s-a efectuat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti (...). Am avut această şansă la un pacient foarte grav, aflat de peste două luni în terapie intensivă în institutul nostru cu insuficienţă cardiacă în stadiu foarte avansat, practic fără soluţii terapeutice convenţionale. Şi transplantul acesta a venit ca o salvare în ultimul moment”, a declarat presei dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.

Medicul a spus că tânărul în vârstă de 30 de ani a fost de multe ori spitalizat şi în Institutul Inimii din Cluj şi la Târgu Mureş, iar o vreme a fost şi pe circulaţie asistată.

„Ne bucurăm să vă spunem că evoluţia este bună, bineînţeles ţinând cont şi de starea gravă în care a fost. Suntem mulţumiţi de evoluţie (...), cordul a fost prelevat de la Bucureşti şi a venit pe calea aerului cu ajutorul unui avion militar oferit de Forţele Aeriene Române. (...) Intervenţia a început în cursul dimineţii la ora 9.00 şi s-a terminat în jurul orei 12.30”, a adăugat medicul.

El a adăugat că în cursul serii s-a primit informaţia despre un nou donator, de data asta aflat la Spitalul de Urgenţă Baia Mare, o adolescentă în vârstă de 16 ani, victima unui accident rutier, declarată în moarte cerebrală.

„Beneficiarul acestui transplant este o domnişoara 24 de ani din Bucureşti, de asemenea aflată pe lista noastră de cardiomiopatie de aproximativ trei ani, dar care a suferit o degradare a stării clinice în ultima perioadă, fapt care a urgentat cumva”, a mai spus specialistul.

Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe cale aeriană cu un elicopter SMURD în cursul după-amiezii, intervenţia a început în jurul orei 16.30 şi s-a încheiat în jurul orei 20.00.
 

Noi orizonturi

„Ne bucurăm că suntem la capătul la 24-30 de ore de intensă activitate, dar nimic nu este prea mult dacă la sfârşit ne bucurăm de succes, mai ales pentru nişte pacienţi ale căror perspective erau foarte sumbre. Categoric transplantul cardiac este singura soluţie de vindecare a pacienţilor aflaţi în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă”, a subliniat doctorul.

Pe Facebook, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară şi-a încheiat astfel postarea: „Mă gândesc la colegii mei. (...) Nu ştiu dacă sunt eroi, dar sigur sunt ca un vânt puternic ce a suflat în velele navei vieţii unor oameni care au în faţă noi orizonturi. Mă înclin în faţa lor. Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedaţi ai familiilor lor, le mulţumesc. Sunt surorile şi fraţii de viaţă, care au donat speranţa şi au desăvârşit iubirea de oameni”.

Sursă foto: Facebook Horaţiu Suciu

 




Medic