Primul transplant hepatic la copil a fost efectuat sâmbătă, 18 februarie, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Intervenţia face parte din programul de transplant demarat recent în cadrul unităţii medicale.


Beneficiarul transplantului este un pacient de 11 ani cu insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată, informează Agerpres.

„În data de 18.02.2023, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu» s-a efectuat primul transplant hepatic la copil, care face parte din programul de transplant început de scurt timp în spitalul nostru”, informează reprezentanţii spitalului într-un comunicat.

Starea imediat postoperatorie a micului pacient este stabilă, se precizează în document.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă de chirurgi a spitalului, coordonată de conferenţiar doctor Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din profesor universitar doctor Irinel Popescu şi medicul Doina Hrehoreţ.

Această echipă mixtă a fost coordonată de prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Echipa de medici anestezişti a fost formată din doctor Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din medicii Florin Rusu şi Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, echipa de anestezie fiind coordonată de medicul Ruxandra Fota.

„Aducem mulţumiri deosebite Ministerului Sănătăţii şi în special domnului profesor universitar doctor Alexandru Rafila, şi Agenţiei Naţionale de Transplant, domnului director executiv doctor Guenadiy Vatachki şi domnului doctor Victor Zota, care au făcut toate eforturile şi demersurile legale pentru ca această intervenţie să se desfăşoare în cadrul clinicii noastre”, se mai arată în comunicat.






Pediatru