Personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine persoană care se confruntă cu presiunea cauzată de pandemie beneficiază de servicii gratuite de sprijin psihologic, la linia telefonică 021 9081, cu tarif normal. Proiectul este coordonat de Ministerul Sănătăţii.


Peste 40 de psihoterapeuţi voluntari sunt implicaţi în proiectul demarat şi coordonat de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale (APCCR), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (prin Clinica Universitară de Psihologie PsyTech) şi Vodafone România, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Linia telefonică de sprijin psihologic 021 9081 funcţionează de luni până sâmbătă în intervalul 12.00 – 20.00 şi poate fi apelată cu tarif normal din toate reţelele telefonice. Apelurile sunt preluate de psihoterapeuţii voluntari ai APCCR printr-o centrală virtuală, numită Cloud Voice, oferită gratuit de Vodafone România.

„A trecut mai mult de un an de când pandemia COVID-19 a dat buzna în viaţa fiecărui român. Izolarea, pierderea oamenilor dragi, problemele economice, limitările în interacţiunile sociale au avut un efect negativ asupra sănătăţii mintale a multora dintre noi. Linia de sprijin psihologic lansată astăzi este o unealtă de suport pentru orice român afectat de pandemie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat la rândul său: „Este primul demers formal şi pe scară largă pe care îl văd din din partea autorităţilor, care, în relaţie cu pandemia, se ocupă nu doar de binele medical al oamenilor, ci şi de binele lor psihologic (...). Este o schimbare majoră, în linie cu ce se întâmplă în ţările moderne la care ne raportăm”.

„Provocările, dificultăţile şi nesiguranţa asociate ultimului an sunt factori care au activat vulnerabilităţi cu impact direct asupra sănătăţii mentale a populaţiei, rata problemelor emoţionale şi comportamentale fiind în creştere în această perioadă”, a spus Anca Dobrean, preşedinte APCCR. „Impactul problemelor de sănătate mentală asupra modului în care ne desfăşurăm activităţile zilnice, asupra sănătăţii fizice şi asupra stării de bine este major. În acest context, psihoeducaţia şi suportul psihologic sunt esenţiale pentru a-i susţine pe cei în dificultate”.
„Acest proiect răspunde unei nevoi reale a societăţii şi de aceea ne-am mobilizat resursele punând, încă o dată, tehnologia în slujba binelui”, a subliniat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.


Psihiatru (2)