Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19. Lista este stabilită pe baza unor avize ştiinţifice independente şi cuprinde în principal mijloacele terapeutice care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană.


Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), se mai precizează într-un comunicat.

Un grup de experţi ştiinţifici independenţi a examinat 82 de mijloace terapeutice potenţial eficace, aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică. A identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promiţătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva COVID-19, ţinând seama de faptul că pentru populaţii diferite de pacienţi, aflaţi în diferite stadii ale bolii, care are severităţi diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.
Lista celor zece este împărţită în trei categorii de mijloace terapeutice şi va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi ştiinţifice:

Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei:

  • Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche.
  • Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline.
  • Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare:

  • Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD.
  • PF-07321332, de la Pfizer.
  • AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.

Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi:

  • Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding.
  • Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.
  • Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.
  • Lenzilumab, de la Humanigen.

Şase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe măsură ce sunt disponibile date relevante sau producătorii lor au solicitat Agenţiei Europene a Medicamentului autorizarea introducerii pe piaţă. „Ele ar putea primi autorizaţia în curând, cu condiţia ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor”, se arată în comunicat.

Toate celelalte patru mijloace terapeutice potenţial eficace din listă au primit avize ştiinţifice din partea EMA şi, după colectarea unui volum suficient de date clinice, pot începe să facă obiectul revizuirilor suplimentare pe măsură ce apar date relevante.

Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potenţial eficace nu înlocuieşte evaluarea ştiinţifică efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului sau autorizarea medicamentelor de către Comisia Europeană. Este posibil ca un produs selectat să nu fie autorizat în cazul în care dovezile ştiinţifice disponibile nu îndeplinesc cerinţele relevante în materie de reglementare, se subliniază în document.

Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) va crea o platformă interactivă de inventariere a mijloacelor terapeutice promiţătoare. O procedură de ofertare pentru proiectarea platformei a fost lansată.

În noiembrie va fi organizat un eveniment paneuropean de stabilire de contacte pentru producţia industrială de mijloace terapeutice, pentru a contribui la accelerarea dezvoltării unor medicamente noi şi a lărgirii spectrului indicaţiilor unor medicamente existente care să vizeze COVID-19, precum şi pentru a mobiliza capacitatea de producţie farmaceutică a UE.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19 şi, ca atare, este singura modalitate de a învinge această pandemie. Cu toate acestea, între timp, pacienţii care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure şi eficace pentru a combate infecţia, pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările şi, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti. Am semnat deja patru contracte de achiziţii publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 şi suntem pregătiţi să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puţin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare şi, eventual, încă două până la sfârşitul anului, precum şi de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil”.

 

Farmacist