Local American Working Group (LAWG), una dintre cele mai cunoscute asociaţii dedicate sprijinului companiilor farmaceutice lidere în cercetare şi biotehnologie, anunţă o nouă componenţă a Consiliului Director la nivel local, pentru un mandat de doi ani. Noul Consiliu Director a fost ales ca urmare a Adunării Generale a Membrilor LAWG din luna mai şi a procesului intern de vot.


Noua conducere a LAWG este asigurată de Jorge Ruiz Benecke (Director General AbbVie România), care a fost ales în funcţia de preşedinte, Florentina Păncescu (Country Lead, UCB Pharma România), aleasă în funcţia de vice-preşedinte şi Iulia Ionescu (Country Lead, Sanofi România şi Moldova), votată în funcţia de secretar general al LAWG.

Obiectivele majore ale noii conduceri vizează promovarea accesului la inovaţie şi biotehnologie pentru pacienţii români, accesarea cât mai rapidă a noilor terapii aprobate la nivel european, precum şi susţinerea unei finanţări crescute a sistemului de sănătate din România, potrivit unu comunicat de presă.

Jorge Ruiz Benecke, noul preşedinte al LAWG, are peste 18 ani de experientă internaţională în industria farmaceutică şi este, de asemenea, membru activ şi al Consiliului de Administraţie al ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

„Sunt onorat să preiau funcţia de preşedinte al LAWG, asociaţie ce reprezintă un pilon important al mediului de sănătate din România. Sunt încrezător că prin unirea eforturilor vom continua să avem un impact pozitiv asupra vieţii pacienţilor, oferindu-le acces, în timp util, la soluţii inovatoare. Prin acest mandat îmi propun să continui dezvoltarea colaborării eficiente cu partenerii din domeniul sănătăţii şi să contribui activ la obiectivele noastre comune precum finanţarea sporită pentru sănătate şi facilitarea accesului pacienţilor la inovaţie. Investiţia în sănătate şi inovaţie este o investiţie în economie, într-o populaţie sănătoasă şi activă, cu un nivel de trai ridicat şi cu speranţă de viaţă crescută. Sunt mândru să contribui, de asemenea, la creşterea vizibilităţii şi reputaţiei LAWG în cadrul industriei farmaceutice şi voi continua să promovez şi să pledez pentru furnizarea de servicii medicale la standarde europene pentru pacienţii români." a menţionat Jorge Ruiz Benecke.

Florentina Păncescu, aleasă în funcţia de vice-preşedinte al LAWG, are o experienţă de 10 ani în industria farmaceutică din România, precum şi expertiză extinsă pe alte şapte pieţe farmaceutice europene.

„În calitate de vice-preşedinte LAWG, cu ajutorul echipei, experienţei, cunoştinţelor şi energiei mele, voi contribui activ la progresele speciale pe care asociaţia le face pentru a fi mereu un adevărat ambasador pentru inovaţia din România. Aş dori să reconfirm angajamentul LAWG faţă de autorităţile din sănătate, în calitate de partener ce contribuie activ în acest domeniu prioritar pentru România. Împreună construim un viitor accesibil în sănătate. Creşterea accesului pacienţilor români la inovaţie, utilizarea mecanismelor de facilitare a accesului rapid la tehnologii medicale, inclusiv inovaţia aprobată la nivel european care nu este încă disponibilă în România, toate acestea sunt aspecte prioritare ale mandatului nostru.” a declarat Florentina Păncescu.

Iulia Ionescu, noul secretar general al LAWG, are o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa farmaceutică, în cadrul companiei Sanofi, în roluri cu responsabilitate regională - Europa de Sud.

„Alăturarea mea în noua echipă a Consiliului Director LAWG, în anul în care asociaţia sărbătoreşte un deceniu de activitate, este o responsabilitate pe care am preluat-o cu ambiţia de a contribui la accelerarea îndeplinirii obiectivelor noastre comune. Diversitatea perspectivelor, experienţei şi expertizei ne vor ajuta să construim mai departe ceea ce LAWG a început cu 10 ani în urmă: politici eficiente de sănătate pentru pacienţii din România. Activitatea LAWG este îndreptată către nevoile pacienţilor de acces la tratament, nevoile sistemului medical românesc, precum şi în sprijinul unui cadru sustenabil şi predictibil pentru industria farmaceutică. S-au făcut paşi concreţi în sănătate, însă România trebuie să continuie efortul de a reduce decalajul din sănătate faţă de Uniunea Europeană unde media speranţei de viaţă este cu 6 ani mai mare.“ a adăugat Iulia Ionescu.

Local American Working Group este de 10 ani un partener activ al sistemului de sănătate din România, facilitând crearea de politici publice eficiente pentru a sprijini, prin parteneriat şi dialog, accesul pacienţilor la terapii inovatoare. Rolul LAWG la nivel local este cu atât mai important cu cât sistemul de sănătate din România întâmpină în prezent numeroase provocări, fie că este vorba despre cheltuielile publice pentru sănătate, care sunt cele mai mici din UE - atât per capita, cât şi ca proporţie din PIB: 5,2% din PIB, comparativ cu media UE de 9,8% - fie că este vorba despre mortalitatea prevenibilă, de două ori mai mare în România, comparativ cu media UE, sau speranţa de viaţă la naştere în România, care este printre cele mai scăzute din UE . În acest context, LAWG rămâne un partener de încredere al sistemului de sănătate, un sprijin pentru pacienţi şi un susţinător activ al identificării resurselor pentru sănătate, menite să alinieze România la standarde Europene.           

Asociaţia Local American Working Group (LAWG) reuneşte companiile farmaceutice lidere la nivel mondial în domeniul cercetării de noi terapii şi biotehnologiei medicale, care îşi dedică activitatea dezvoltării medicamentelor inovatoare, cu scopul de a oferi pacienţilor o viaţă mai sănătoasă, mai lungă şi mai productivă. LAWG a fost înfiinţat în România în 2010, cu sprijinul organizaţiei Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) şi reprezintă aprox. 40% din piaţa farmaceutică locală, reunind 14 companii: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Janssen - Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi şi UCB.