Din cauza incidenţei crescute a infectărilor cu coronavirus şi a ocupării, aproape în totalitate, a paturilor de la terapie intensivă, 16 departamente din Franţa vor intra din nou în carantină, începând de vineri noapte. Lockdown-ul va dura 4 săptămâni, dar nu va semăna cu cel din martie şi din noiembrie, fiindcă va avea noi reguli, a anunţat primul ministru francez, Jean Castex.

 

Lockdown-ul care va fi instituit a fost numit de premierul francez „o a treia cale”. Ziua, cetăţenilor le va fi permis să iasă din casă pe perioade nelimitate, cu o declaraţie pe propria răspundere, însă doar pe o rază de 10 km în jurul domiciliului, arată publicaţiile franceze. Măsura a fost luată ca urmare a studiilor care arată că infectările se produc într-un procent mult mai mic în aer liber.

La fel ca în cazul celui de-al doilea lockdown, creşele, grădiniţele, şcolile rămân deschise, doar liceele urmând să funcţioneze cu program hibrid.

Premierul francez le-a recomandat companiilor şi întreprinderilor care pot să funcţioneze cu angajaţi în regim de telemuncă să o facă, minimum 4 zile din 5. Nu există obligativitate, dar se vor înăspri controalele, a precizat Castex.

Deplasările interregionale sunt interzise, excepţie făcând persoanele care călătoresc în scop profesional sau care au motive ce nu suportă amânare. Nu se poate ieşi şi nu se poate intra în zonele carantinate fără un motiv justificat. 

Premierul a anunţat şi închiderea comerţurilor neesenţiale, 110.000 la număr în departamentele vizate. Nu vor fi deschise decât librăriile, salonurile de coafură şi magazinele de muzică.

Pentru că se va trece la ora de vară, circulaţia va fi permisă pe străzi până la ora 19.00, pe tot teritoriul Franţei. Măsura va fi luată începând de sâmbătă, 20 martie.

Jean Castex a mai anunţat că, începând de astăzi, 19 martie, va fi reluată vaccinarea cu AstraZeneca, după verdictul pozitiv dat de Agenţia Europeană a Medicamentului.


Psihiatru (2)